Beurs8 dec '22 05:57Aangepast op 8 dec '22 07:54

Huishoudens en bedrijven besparen en masse op gas

Auteurs: ANP en BNR Webredactie

Nederlandse huishoudens en ondernemers hebben in de periode juli tot en met oktober bijna een vijfde minder aardgas gebruikt vergeleken met een jaar eerder. Oorzaak voor de besparingsdrift is de explosieve stijging van de energiekosten sinds de Russische inval in Oekraïne.

Waar huishoudens vaak de thermostaat wat lager of uit hebben gezet, gingen sommige fabrieken zelfs helemaal dicht. Door de enorme daling van energieverbruik voldoet Nederland ruimschoots aan de vrijwillige afspraken die lidstaten van de Europese Unie hebben gemaakt om acute gastekorten te voorkomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens energie- en klimaatverslaggever Mark Beekhuis zou het prijsplafond vanaf 1 januari geen aanjager zijn om meer gas te verbruiken. 'Die plafonds liggen best hoog. Dat ligt voor veel mensen ongeveer drie keer zo hoog als ze gewend waren. Het is nog steeds een incentive om rustig aan te doen.'

Nederlandse huishoudens en ondernemers hebben tussen juli tot en met oktober bijna een vijfde minder aardgas gebruikt vergeleken met een jaar eerder. Oorzaak voor de besparingsdrift is de explosieve stijging van de energiekosten sinds de Russische inval in Oekraïne.
Nederlandse huishoudens en ondernemers hebben tussen juli tot en met oktober bijna een vijfde minder aardgas gebruikt vergeleken met een jaar eerder. Oorzaak voor de besparingsdrift is de explosieve stijging van de energiekosten sinds de Russische inval in Oekraïne. (ANP / Richard Brocken)

Vooral industrie verbruikt minder

Vooral het gasverbruik door grote industriebedrijven nam sterk af. Deze categorie ondernemingen verbruikte ruim een kwart minder van de brand- en grondstof dan een jaar eerder, waarbij chemie- en olieconcerns de grootste besparingen doorvoerden. Voor sommige bedrijven is het door de hoge gasprijzen niet mogelijk gebleken open te blijven. Zo ging aluminiumsmelterij Aldel failliet en sloten meerdere glastuinbouwbedrijven en bakkers de deuren.

Lees ook | Gasprijs stijgt door koud weer en soepeler coronabeleid China

De EU-landen spraken in juli af om 15 procent minder gas te verbruiken dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. Zo wilden de 27 lidstaten voorkomen dat Rusland een acute noodsituatie zou kunnen veroorzaken bij ziekenhuizen of belangrijke bedrijven door de gaskraan dicht te draaien. In Nederland lag het gasverbruik tussen augustus en oktober ruim 30 procent lager dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

Nieuwe energiestrategie

Door de inval van Rusland in Oekraïne is Europa anders naar zijn energiestrategie gaan kijken. Veel landen, waaronder de economische grootmacht Duitsland, maakten jarenlang dankbaar gebruik van relatief goedkoop Russisch gas voor de eigen energie en warmtevoorziening. Maar na het begin van de oorlog lijkt de Russische president Vladimir Poetin gas steeds meer als wapen in te zetten. Voordat nog onopgehelderde explosies de gaspijpleiding Nord Stream 1 onbruikbaar maakten, had staatsgasconcern Gazprom deze leiding naar Duitsland al afgesloten. Formeel gebeurde dat vanwege technische problemen die zouden zijn ontstaan door westerse exportverboden tegen Rusland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen