Duurzaamheid5 jan '23 14:28Aangepast op 27 jan '23 16:20

Greenpeace: 'Klimaatacties worden gewelddadiger'

Auteur: Jorn Lucas

Nieuwe klimaatacties zullen verdergaan dan het besmeuren van kunstwerken of het bezetten van wegen of een vliegveld. Volgens Faiza Oulahsen, hoofd klimaat en energie bij Greenpeace, liggen gewelddadigere acties voor de hand. Dat zegt de klimaatactiviste in gesprek met BNR.

De recente acties als het besmeuren van beroemde kunstwerken keurt Oulahsen af. 'Deze acties (van milieu-actiegroep Extinction Rebellion, red.) hebben niet mijn voorkeur. Het legt de focus op de actie en niet op de boodschap zelf, namelijk de uitstoot van CO2 en de noodzakelijke verduurzaming.'

Lees ook | Extinction Rebellion protesteert tegen fossiele financiering ING

De acties geven volgens haar wel een andere boodschap. 'Blijkbaar zijn de activisten zo wanhopig dat dit soort acties nodig zijn om hun boodschap duidelijk te maken.' De Britse tak van Extinction Rebellion heeft onlangs aangegeven voorlopig geen wegen te zullen gaan blokkeren. Mogelijk werken de acties ook averechts en zijn ondermijnend aan de boodschap, zo is de aanname van de actiegroep.

Luister het hele gesprek | BNR's Big 10 van 2023 | Faiza Oulahsen

Steeds radicaler

Oulahsen zegt dat de milieubeweging radicaliseert, maar dat ontslaat de maatschappij volgens haar niet van de plicht om naar de boodschap te luisteren. 'Je kan het niet eens zijn met de actie, maar in een strijd op leven en dood kunnen we niet verrast zijn dat dit soort dingen steeds vaker gaan gebeuren.'

Bekijk het hele gesprek hier. Het artikel gaat verder onder de video.

Dat de acties een stap verder kunnen gaan en ook gewelddadiger zullen gaan worden, blijkt uit het boek How to Blow Up a Pipeline, van auteur Andreas Malm, waar Oulahsen naar verwijst. 'Ik denk dat we die kant op gaan. Ik ben niet vies van acties, ik heb zelf in november ook meegedaan aan de klimaatacties op Schiphol, maar ik zie in het klimaatdebat steeds meer woede en frustratie. En dat gaan we denk ik terugzien in meer gewelddadige acties'.

Lees ook | Honderden arrestaties na acties Schiphol

Fossiele infrastructuur

Volgens Oulahsen gaan die acties verder dan jezelf vastketenen of vastlijmen en naar het onklaar maken van vormen van fossiele infrastructuur zoals pijpleidingen en boorplatformen. 'Ik ben daar niet klaar voor, ik wil niet tornen aan geweldloos en vreedzaam protest. Maar ik denk dat we dit wel gaan terugzien.'

Nieuwe klimaatacties zullen verder gaan dan het besmeuren van kunstwerken of het bezetten van wegen of een vliegveld. Volgens Faiza Oulahsen, hoofd klimaat en energie bij Greenpeace, liggen gewelddadiger acties voor de hand.
Nieuwe klimaatacties zullen verder gaan dan het besmeuren van kunstwerken of het bezetten van wegen of een vliegveld. Volgens Faiza Oulahsen, hoofd klimaat en energie bij Greenpeace, liggen gewelddadiger acties voor de hand. (ANP / Marten van Dijl)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen