Duurzaamheid27 jan '23 11:05

Populariteit zonnepanelen door het dak

Auteurs: Jorn Lucas en ANP

Volgens netbeheerders is het aantal zonnepanelen op woningdaken vorig jaar fors gegroeid. Dit wordt grotendeels toegeschreven aan de salderingsregeling, die sinds 2004 een snelle groei in het aantal zonnepanelen op zowel koop- als huurwoningen heeft veroorzaakt, zo meldt de branchevereniging Netbeheer Nederland.

Doordat de prijzen van zonnepanelen zijn gedaald, is de tijd waarin de investering zich terugbetaalt ook sterk verkort. Daarom pleiten de netwerkbeheerders voor een geleidelijke afbouw van de salderingsregeling. Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks blokkeren dit plan van energieminister Rob Jetten echter.

Lees ook | Oppositie wil nog steeds niet af van salderingsregeling

Vermogen

In de verschillende provincies groeide afgelopen jaar het vermogen van de zonnepanelen op woningdaken tussen de 25 en 40 procent ten opzichte van 2021. Het Nederlandse elektriciteitsnet is volgens de netbeheerders echter niet ontworpen voor de grote hoeveelheid zonnestroom die nu wordt opgewekt, waarbij het net als een grote gratis batterij wordt ingezet.

Volgens de netbeheerders is het beter wanneer de opgewekte energie direct zelf gebruikt wordt, bijvoorbeeld door op zonnige momenten de wasmachine aan te zetten of de auto op te laden. Ze pleiten daarnaast voor prikkels om opslag van de zelf opgewekte stroom te stimuleren, zodat deze in de avond door de consument zelf gebruikt kan worden.

Lees ook | Verdienen aan zelf opgewekte stroom verleden tijd

Netbeheerders hebben in 2022 een historische groei van het aantal zonnepanelen op woningdaken waargenomen.
Netbeheerders hebben in 2022 een historische groei van het aantal zonnepanelen op woningdaken waargenomen. (Unsplash)

Niet alleen zonnepanelen maar ook laadpalen voor elektrische auto's en warmtepompen zijn zeer gewild onder consumenten. Deze ontwikkelingen vragen om kabels waar veel meer stroom doorheen kan dan door het gros van de huidige kabels waar woningen op zijn aangesloten. Om aan al deze wensen tegemoet te komen, werken de netbeheerders in het hele land aan de verzwaring en uitbreiding van het honderdduizenden kilometer lange elektriciteitsnet.

Lees ook | Personeelstekort bedreigt energietransitie

In 2022 legden de netbeheerders duizenden kilometer nieuwe kabels aan in straten en plaatsten ze honderden nieuwe transformatorhuisjes in de wijken. Ook de komende jaren gaan ze daarmee door.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen