Duurzaamheid26 jan '23 19:17Aangepast op 13 feb '23 15:16

Oppositie wil nog steeds niet af van salderingsregeling

Auteurs: Jorn Lucas en ANP

Energieminister Rob Jetten is opnieuw niet in staat geweest de oppositie te overtuigen van een geleidelijke afbouw van een stimuleringsregeling voor zonnepanelen op woonhuizen. Daardoor blijft een meerderheid voor het wetsvoorstel in de Eerste Kamer zeer onzeker. Hierdoor is het onduidelijk of er een meerderheid zal zijn voor het wetsvoorstel in de Eerste Kamer.

Het kabinet en de coalitiepartijen willen de regeling vanaf 2025 gaan afbouwen. Volgens Jetten loopt de schatkist inkomsten met de regeling waarmee eigenaren van zonnepanelen de stroom die zij in de zomer terugleveren aan het net kunnen wegstrepen tegen de stroom die zij in de wintermaanden afnemen.

Energieminister Rob Jetten heeft de oppositie er niet van kunnen overtuigen dat de geleidelijke afbouw van een stimuleringsregeling voor zonnepanelen.
Energieminister Rob Jetten heeft de oppositie er niet van kunnen overtuigen dat de geleidelijke afbouw van een stimuleringsregeling voor zonnepanelen. (ANP / ANP)

De regeling is volgens het kabinet niet meer nodig omdat zonnepanelen de laatste jaren fors goedkoper zijn geworden. Daardoor blijft het een 'interessante investering', denkt Jetten, zeker bij de huidige, zeer hoge elektriciteitsprijzen. In plaats van de salderingsregeling wil hij een minimumprijs invoeren die energiebedrijven voor teruggeleverde stroom moeten betalen.

Lees ook | Afschaffing salderingsregeling toch onzeker

Voor en tegen

Energieverslaggever Mark Beekhuis heeft het debat gevolgd, en spreekt van een gemoedelijke sfeer in de Kamer. 'Ze waren wat kalmer dan vorige week.' Met name PvdA en GroenLinks zijn kritisch op het wetsvoorstel. 'Deze twee partijen hebben de afschaffing van deze regeling alleen wel in hun verkiezingsprogramma staan, maar zijn nu toch tegen, zegt Beekhuis.

Lees ook | Zo wil Nederland de Europese elektriciteitsmarkt hervormen

Maar beide partijen vinden de salderingsregeling een succesvol instrument om de klimaatdoelen te halen én mensen aan een lagere energierekening te helpen. Uit cijfers blijkt echter dat nu één op de zes huurwoningen zonnepanelen heeft, bij koopwoningen is dat het dubbele. PvdA'er Joris Thijssen wil daarom dat 'het been eerst wordt bijgetrokken, omdat mensen in huurwoningen de zonnepanelen goed kunnen gebruiken om de energierekening te verlagen.'

Lees ook | Verdienen aan zelf opgewekte stroom verleden tijd

Spelletje

De houding van PvdA en GroenLinks wekte veel irritatie bij de coalitiepartijen. De linkse partijen spelen 'een spelletje' door allerlei zaken 'aan elkaar te knopen', klaagde CDA'er Henri Bontenbal. VVD- Kamerlid Silvio Erkens verweet de linkse partijen dat zij met de provinciale verkiezingen voor de deur geen verantwoordelijkheid durven te nemen.

Naar andere partijen hoeft het kabinet evenmin te kijken voor steun in de senaat. De SP vreest dat de nieuwe aanpak vooral energiebedrijven gaat spekken, de Partij voor de Dieren vindt dat het kabinet eerst maar eens moet snoeien in fossiele subsidies en de rechtse partijen menen dat de overheid zich onbetrouwbaar opstelt richting bezitters van zonnepanelen door nu de spelregels te veranderen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen