Duurzaamheid31 jan '23 15:35Aangepast op 31 jan '23 18:27

'Houd Groningenveld langer op waakvlam'

Auteurs: ANP en Jasper Daams

De Gasunie adviseert het kabinet om het Groningenveld langer op de waakvlam te houden vanwege de aanhoudende oorlog in Oekraïne. Dat adviseert de Gasunie aan staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw).

Volgens de Gasunie is het niet verantwoord om het Groningenveld definitief te sluiten. Vanwege het volledig wegvallen van Russisch gas en onzekerheid op de gas- en energiemarkten, is er een risico op onvoldoende leveringszekerheid in Nederland tijdens de volgende winter, zonder de back-up van het Groningenveld.

Het Groningenveld moet langer op de waakvlam worden gehouden vanwege de aanhoudende oorlog in Oekraïne.
Het Groningenveld moet langer op de waakvlam worden gehouden vanwege de aanhoudende oorlog in Oekraïne. (ANP / ANP)

Aardbevingen

Vijlbrief zei eerder dat het veld moest worden gesloten als gevolg van schade door zware aardbevingen in Groningen. Alleen in het ’uiterste, uiterste noodgeval’ zou productie mogelijk blijven. Maar de Gasunie Transport Services (GTS), verantwoordelijk voor het transport van al het Nederlandse aardgas, noemt sluiting ’risicovol vanuit het oogpunt van leveringszekerheid’. GTS noemt dit in zijn advies ’een tegenvaller voor alle partijen’.

Energieverslaggever Mark Beekhuis denkt dat de Gasunie langer door wil vanwege de onzekerheid in de komende jaren. 'Deze winter redden we, voor volgende winter zijn er op zich ook goede berichten tot nu toe. Maar de winter daarna is spannend, want die is zo ver in de toekomst dat die moeilijk te voorspellen is. Het zou best zo kunnen zijn dat de politiek tot de conclusie komt het gasveld wat langer open te houden, want het is ook afhankelijk van het verloop van de oorlog in Oekraïne.'

Tekst gaat verder onder de video

Lees ook | Overschot aan vloeibaar gas in Europa dreigt

Verstandig

Hoogleraar energie-economie Machiel Mulder van de Rijksuniversiteit Groningen noemt het advies 'verstandig'. 'De gasprijs daalt nu door de zachte winter, maar de situatie kan natuurlijk snel veranderen waardoor de gasprijs weer sterkt toeneemt. Het Groningenveld kan een belangrijke rol spelen als er echt een gastekort ontstaat voor huishoudens en de industrie', zegt de hoogleraar. Hij wijst erop dat er nog steeds wel wat gas uit Rusland komt, maar dat de mark krap blijft. 'We weten niet wat er de komende jaren gaat gebeuren', vervolgt Mulder.

Volgens Beekhuis zou het advies ook te maken kunnen hebben met het einde van de lockdowns in China. 'Daardoor kan die economie weer groeien. Tot nu toe leefden wij voor een groot deel van lng dat in China niet zo nodig was, dus dat konden we tweedehands overnemen. Volgend jaar heeft China misschien weer ouderwetse hoeveelheden nodig en gaan we met elkaar concurreren om het gas. Dat kan heel duur worden, of zelfs helemaal niet komen.'

Lees ook | Gasunie wil 'nette afronding' van stikstofinstallatie Groningen

'Brutaal'

De provincie Groningen roept staatssecretaris Hans Vijlbrief op om het advies van de Gasunie naast zich neer te leggen. Gasunie adviseert het kabinet om de gaskraan van het Groningenveld langer op de waakvlam te houden, en niet al dit najaar volledig te sluiten.

'Het is een nogal brutaal advies', licht gedeputeerde Tjeerd van Dekken van de provincie Groningen toe. 'Er wordt keer op keer vergeten dat het risico op extra bevingen groter wordt. De veiligheid van inwoners moet voorop gaan staan en daarvoor moet de gaswinning naar nul."

De Groninger Bodem Beweging is teleurgesteld over het advies van de Gasunie aan het kabinet om het Groninger gasveld langer op de waakvlam te houden en dit jaar nog niet definitief te sluiten. 'Het belang van Groningers moet nu een keer voorop worden gesteld', zegt woordvoerder Merel Jonkheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen