Duurzaamheid1 feb '23 14:09

TU Delft gaat lithium uit Nederlands grondwater winnen

Auteur: Samuel Hanegreefs

In veel grondwater van eigen bodem blijkt lithium te zitten, een essentieel element om batterijen te bouwen. Onderzoekers van de TU Delft willen op termijn duizenden elektrische auto's voorzien van dat 'witte goud' uit Nederland.

Het grootste deel van het lithium om batterijen mee te bouwen, komt nu nog uit China. Maar op termijn hopen wetenschappers van de TU Delft het veel dichter bij huis te vinden. Uit onderzoek blijkt dat het chemische element namelijk volop aanwezig is in Nederlands grondwater. De Delftse universiteit onderzoekt hoe we dat kunnen winnen en gebruiken.

Om een elektrische wagen te bouwen heb je grofweg 12 kilogram lithium nodig
Om een elektrische wagen te bouwen heb je grofweg 12 kilogram lithium nodig (Joe Nomias - Pixabay)

Vooral op plekken waar naar aardwarmte als energiebron wordt geboord, kan het lithium relatief makkelijk uit het grondwater worden gehaald als restproduct. 'Op plekken met een hoge concentratie halen we tussen de 25 en 50 milligram lithium uit een liter water', zegt Ahmed Hussain van de TU Delft tegen BNR Radio. Dat is het equivalent van 1 tot 2 rijstkorrels. In een doorsnee geothermiecentrale zou er met speciale filters vijf tot tien kilogram lithium per uur kunnen worden gewonnen.

Lees ook | Europa steeds afhankelijker van Chinese en Russische grondstoffen

Dat klinkt misschien niet als veel want om een elektrische wagen te bouwen heb je al snel 12 kilogram lithium nodig. Maar daartegenover staat dat Nederland op termijn honderden warmtebronnen hoopt aan te boren. 'En als we 50 tot 100 productiepunten hebben van aardwarmte, dan zouden we met dat lithium toch wel 350.000 auto's kunnen produceren', aldus Hussain.

De onderzoekers houden een 'schatkaart' bij waarop ze zoveel mogelijk lithiumconcentraties in Nederland bijhouden. Vooral in Friesland, Limburg en onder de Noordzee bij de grens met het Verenigd Koninkrijk zijn de concentraties hoog. In het Westland, waar veel warmtebronnen zijn, is de concentratie dan weer wat lager.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen