
Afgelopen woensdag stelde de Europese Commissie voor om meer staatssteun te bieden aan het bedrijfsleven, om zo concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen blijven gaan als het gaat om de productie van elektrische voertuigen en groene producten. Ook wordt daarmee de afhankelijkheid van China gereduceerd.
Lees ook | 'Men moet zich zorgen maken over het feit dat het klimaat naar de knoppen gaat'
Echter, het idee kan op weinig steun rekenen van kleine Europese landen en landen met kleine budgetten, zoals Italië. Ook omdat de angst bestaat dat rijkere landen als Duitsland meer uit kunnen geven dan kleinere landen en zo voor verdeeldheid kunnen zorgen.
Startpunt
Desalniettemin ziet Italië lichtpunten in het plan van Brussel, dat als startpunt moet worden gezien volgens de Italianen. 'Pas daarna kan het écht effectief worden', aldus Urso, die tevens opriep tot meer ambities op het gebied van het beschikbaar maken van Europese fondsen.
Lees ook | Personeelstekort bedreigt energietransitie
Om ongelijkheid te voorkomen heeft de Europese Commissie voorgesteld dat lidstaten die actief bezig zijn met de vergroening van industrie recht hebben op ongeveer 250 miljard euro uit het fonds, dat grotendeels uit het Europese coronaherstelfonds komt.
Langetermijnfonds
De Europese Commissie is ook bezig met de optuiging van het zogeheten Europese Soevereiniteitsfonds. Dat is bedoeld voor investeringen in opkomende technologieën. Nederland heeft zich er echter tegen uitgesproken, tezamen met andere landen, dus het is nog maar de vraag of dat fonds er echt komt.