Duurzaamheid3 feb '23 14:33

Duitsers moeten nóg sneller van gas af

Auteur: ANP

Huishoudens en bedrijven in Duitsland moeten meer hun best doen om minder gas te verbruiken. Volgens de Bundesnetzagentur, de Duitse toezichthouder op de energievoorziening, is afgelopen te weinig bespaard. Het verbruik moet snel omlaag om zo het wegvallen van Russische gasleveringen te compenseren en de voorraden voor volgende winter voldoende te kunnen vullen.

Volgens de toezichthouder is in de tweede helft van januari 8,6 procent minder gas gebruikt vergeleken met het gemiddelde in de jaren 2018 tot en met 2021. Klaus Müller, de hoogste baas van het Bundesnetzagentur, had eerder gezegd dat minstens 20 procent moet worden bespaard om te voorkomen dat er tekorten ontstaan en voorraden te snel slinken. Huishoudens en kleine bedrijven zijn goed voor circa 40 procent van het gasverbruik in Duitsland en de industrie voor de rest.

Bondkanslier Olaf Scholz en Manuela Schwesig (Mecklenburg-Vorpommern) bij de opening van een lng-terminal. Volgens de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening moet het gasverbruik in Duitsland sneller omlaag
Bondkanslier Olaf Scholz en Manuela Schwesig (Mecklenburg-Vorpommern) bij de opening van een lng-terminal. Volgens de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening moet het gasverbruik in Duitsland sneller omlaag (ANP / EPA)

Nog geen 80 procent

De Duitse gasvoorraden zijn volgens de Bundesnetzagentur op dit moment voor meer dan 78 procent gevuld. Dat is ruim boven de doelstelling van de overheid van minstens 40 procent per 1 februari. Volgens Müller is dit goed nieuws met het oog op volgende winter.

De Europese gasprijs ging vrijdag licht omhoog door de verwachting dat er weer kouder weer aan komt, waardoor de vraag naar verwarming toeneemt. Op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam klom de prijs per megawattuur met 3 procent tot 58,75 euro. Deze week ging de prijs met ongeveer 6 procent omhoog, wat de sterkste wekelijkse stijging in twee maanden zou zijn.

Lees ook | Dankzij sancties stijgt Duitse import vanuit Rusland

De prijs ligt nog wel altijd ver onder de piek die vorige zomer werd bereikt toen Rusland de gaskraan naar Europa grotendeels dichtdraaide. Toen steeg de prijs nog tot bijna 350 euro per megawattuur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen