Duurzaamheid7 feb '23 09:18Aangepast op 8 feb '23 11:15

Kosten prijsplafond energie mogelijk veel hoger

Auteur: Jorn Lucas

Hoewel de inkoopprijs van gas sterk is gedaald, blijven de kosten voor het energieplafond hoog. Sterker, de prijs van het plafond zou voor de overheid kunnen tegenvallen. Dat zeggen economen in het vakblad ESB.

Reken jezelf niet te rijk, zegt hoogleraar Industrial Organization Marco Haan van de Rijksuniversiteit Groningen, een van de auteurs van het stuk. 'De kosten van het plafond hangen af van dezelfde energietarieven die ook voor consumenten gelden. Die tarieven zijn lang niet zo snel gedaald als de handelsprijs voor gas.'

Hoewel de inkoopprijs van gas sterk is gedaald, blijven de kosten voor het energieplafond hoog. Sterker nog, de prijs van het plafond zou voor de overheid nog wel eens tegen kunnen vallen. Dat zeggen economen in economenvakblad ESB.
Hoewel de inkoopprijs van gas sterk is gedaald, blijven de kosten voor het energieplafond hoog. Sterker nog, de prijs van het plafond zou voor de overheid nog wel eens tegen kunnen vallen. Dat zeggen economen in economenvakblad ESB. (ANP / Patricia Rehe)

Lees ook | Prijsplafond maakt energie juist duurder

Prikkel

Door het prijsplafond hebben energiebedrijven mogelijk ook minder prikkels om de consumentenprijs te laten dalen, denkt Haan. De consumentenprijzen beginnen weliswaar langzaam te dalen, maar 'voordat dat echt een feit is, zijn we in april en het meeste gas wordt in de wintermaanden verbruikt.' Wat de hoogleraar betreft had de overheid niet de consumentenprijs moeten gebruiken om de kosten voor het plafond te bereken, maar de inkoopprijs van gas. Daarnaast moeten, volgens de economen, energiebedrijven hun prijzen verder verlagen.

Lees ook | Energietarief Vattenfall vanaf april onder prijsplafond

Op het Nederlandse handelsplatform TTF (Title Transfer Facility) piekte de gasinkoopprijs eind augustus op ruim 340 euro, terwijl die prijs voor 2021 rond de 15 euro per megawattuur lag. Inmiddels ligt de gasprijs rond de 60 euro per megawattuur.

Hoe hoog de uiteindelijke kosten voor de overheid zullen zijn, hangt dus af van meerdere factoren. De in eerste instantie geschatte 44 miljard euro zal niet gehaald worden, denkt Haan. 'We komen nu uit op 15 miljard, hopelijk wordt dat minder als de prijzen verder gaan dalen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen