
De energielabelplicht ging op 1 januari van dit jaar in. Op dit moment is de verplichtstelling alleen van kracht voor kantoorpanden met een oppervlakte van meer dan 100 vierkante meter. Slechts 55 procent van deze gebouwen haalt de norm, blijkt uit cijfers die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bijhoudt.
Handhaving is een taak van de gemeenten. Die doen op dit moment te weinig, vindt Hugo Breuers, bestuurslid van FedEC. 'Wij hadden verwacht dat de overheid dwingender zou zijn. Handhaving blijft in sommige gemeenten op dit moment zo goed als uit.’ Breuers hekelt vooral de gedecentraliseerde manier van handhaven. De ene gemeente geeft meer prioriteit aan verduurzaming dan de andere. Hierdoor ligt willekeur op de loer.
Gemeente houdt zich soms niet aan eigen regels
De gemeente Den Haag gaat bijvoorbeeld niet meteen over tot het sluiten van kantoren of uitdelen van boetes. Een woordvoerder geeft zelfs toe dat een klein deel van het vastgoed dat de gemeente zelf verhuurt geen afdoende energielabel heeft. Wel deelt de gemeente waarschuwingen uit aan overtreders. Met effect, zo laat een woordvoerder weten: ‘We zien dat eigenaren van kantoren zich spontaan melden met plannen om te kunnen voldoen aan de labelplicht.'
Wanneer dat een reëel plan is, onderbouwd met offertes, opdrachten en vergunningen, en een kantoorpand binnen een 'redelijk termijn’ kan worden verduurzaamd, dan weegt dat volgens een woordvoerder van de gemeente mee bij het handhaven en wordt het opleggen van dwangsommen aan nalatige kantooreigenaren uitgesteld.
Materiaalschaarste
Ook in Utrecht en Eindhoven gaat men voorlopig nog gemakkelijk om met kantooreigenaren die in overtreding zijn. In de zomer werden ze in Utrecht al ingelicht. Veruit de meesten hebben volgens een woordvoerder hun kantoor vervolgens op tijd verduurzaamd. 'Een deel niet, omdat ze tegen zaken aanliep als lange levertijden van zonnepanelen.'
Lees ook | 'Helft kantoren voldoet niet aan minimale milieueis'
De gemeente Eindhoven laat weten dat 92 procent van de kantooradressen voldoet, ruim boven het landelijke gemiddelde. Met de overige 8 procent houdt de gemeente regelmatig contact. Die zitten momenteel in een zogenaamd herontwikkelingstraject. 'Mochten deze trajecten toch niet resulteren in een label C of beter dan starten we met handhaven,’ schrijft een woordvoerder van de gemeente.
De gemeente Rotterdam bereidt zich eveneens voor op het handhaven, maar heeft nog geen officiële waarschuwingen afgegeven of boetes uitgedeeld. 'Omdat de wet pas 1 maand van kracht is,’ verklaart een woordvoerder.
Voorafgaand aan de invoering van de labelplicht heeft de overheid bij energieadviseurs gecheckt of men de verwachte piekvraag naar hun diensten aan zouden kunnen. Maar echt druk kregen energieadviseurs het niet in aanloop naar de labelplicht, vertelt Breuers.
Luister ook | Kantoren zonder Energielabel C worden onverhuurbaar