'Een aantal jaar geleden geleden hebben we dit al gedaan', zegt Rene Peters, onderzoeker bij TNO. 'Toen noemde we het stadsgas, dat werd uit kolenvergassing gemaakt en bevatte veel waterstof.' De leidingen die er nu liggen zijn volgens de hoogleraar 'perfect geschikt' voor het transport van waterstof.
Lees ook | Nederland op twee na grootste in Europese waterstofoctrooien

Ketels
Het probleem ligt dan ook niet bij de leidingen, maar bij het eindgebruik. Waterstof is het kleinste molecuul dat bestaat en kan daardoor makkelijk lekken. De buizen zijn hier op voorbereid, zegt Peters. Daarom wordt in pilotprojecten vooral gekeken naar hoe deze buizen worden aangesloten op de bestaande verwarmingsketels in woningen en kantoren.
Daarnaast zijn de bestaande ketels die al in veel woningen hangen niet geschikt voor waterstof. 'De branders zijn afgesteld op gas en niet voor waterstof', zegt Peters. Commerciële partijen bieden dit echter wel al aan, netbeheerders analyseren nu de ervaringen met waterstof in de gebouwde omgeving. 'Dan wordt vooral gekeken naar het verwarmen van huizen en niet zozeer naar het gebruik van waterstof voor koken, dat kan beter elektrisch en een waterstofvlam is ook niet te zien.'
Lees ook | 'Verdubbeling groene waterstofproductie is te ambitieus'
Heilige graal
Volgens Peters is waterstof desondanks niet de heilige graal, het zal niet voor alle woningen een oplossing zijn. 'Nieuwbouw en goed geïsoleerde woningen kunnen het beste een elektrische warmtepomp hebben.' Daarom wordt vooral gekeken naar oude stadskernen, monumentale gebouwen en woningen die vanwege de oude bouw slecht te isoleren zijn.
Daarnaast kost de productie van waterstof veel energie, ook als het op een 'groene' manier wordt opgewekt. 'Door met stroom die is opgewekt met zonne- of windenergie water te splitsen in waterstof en zuurstof kan je waterstof maken, maar dan heb je nog steeds 30 procent energieverlies.' Het probleem met volledig elektrisch verwarmen van woningen is echter groter, denkt Peters. 'De elektriciteitsnetten zijn niet overal in staat om voldoende capaciteit te leveren voor de consument.' Op verschillende plekken in het land is het elektriciteitsnet overbelast.
Het kan volgens Peters ook nog wel even duren voordat het gas in het netwerk vervangen kan worden door waterstof. 'Dat kan nog wel tot 2030 duren.' Tot die tijd wordt er getest met het gebruik van waterstof in de gebouwde omgeving. 'Tot nu toe zijn de ervaringen positief.'