Duurzaamheid7 feb '23 13:47

Werkgevers willen minder zakenreizen maken

Auteurs: Jorn Lucas en ANP

Een groep van 24 grote Nederlandse werkgevers wil geen vliegreizen onder de 700 kilometer meer maken. Deze reizen moeten voortaan per auto of trein worden gemaakt. Ook voor afspraken die korter duren dan drie uur wordt voortaan niet meer het vliegtuig gepakt.

De afspraken zijn gemaakt door de zogeheten Coalitie Anders Reizen. Onder meer ABN Amro en Rabobank hebben zich aangesloten, net als Philips, Schiphol, NS, Arcadis, de ANWB en PWC. Volgens Wineke Haagsma, directeur duurzaamheid bij PWC, hebben de aangesloten bedrijven de keuze om van de 22 maatregelen, er minimaal twaalf voor het einde van 2025 te hebben ingevoerd. 'Veel bedrijven hebben zelf al dit soort maatregelen getroffen.'

Een groep werkgevers heeft afspraken gemaakt om het aantal zakenreizen per vliegtuig te verminderen.
Een groep werkgevers heeft afspraken gemaakt om het aantal zakenreizen per vliegtuig te verminderen. (Unsplash)

Naast het bedrijfsleven is ook de Rijksoverheid aangesloten, stichting Natuur & Milieu zit in het bestuur van de coalitie. Opgeteld moeten de afgesproken maatregelen de CO2-uitstoot van zakelijke vluchten in 2025 met een kwart verminderen, ten opzichte van 2019.

'Dit gaat enerzijds om reductie van het aantal vluchten en anderzijds om innovatie', zegt Haagsma. Als er toch een vlucht gemaakt moet worden, dan moet dat volgens de coalitie op een zo duurzaam mogelijke manier gebeuren. 'Bijvoorbeeld minder businessclass vliegen en compenseren.' Daarnaast worden online-ontmoetingen meer gestimuleerd, zodat minder hoeft te worden gereisd.

Lees ook | Zakelijke reiziger kiest weer steeds vaker voor het vliegtuig

Fysieke ontmoetingen

Volgens PWC is het voor veel bedrijven nog steeds belangrijk om fysiek aanwezig te zijn bij zakelijke afspraken. Iets wat tijdens de coronapandemie überhaupt niet mogelijk was. PWC denkt niet dat het aantal zakenreizen weer op het oude niveau komt. 'Sinds maart vorig jaar zien wij bij PWC dat het aantal zakelijke reizen weer is toegenomen, maar medewerkers passen zelf ook het gedrag aan en willen dat vasthouden.'

Volgens de coalitie zou het uitgangspunt vooral moeten worden dat eerst de vraag wordt gesteld: is een reis noodzakelijk? En zo ja, dan ook zo duurzaam mogelijk. Dat gaat volgens Haagsma verder dan het planten van een boom. 'Dat zouden we niet moeten doen. De grootste winst zit in enerzijds minder vliegen en verduurzaming van de luchtvaart.' De milieu-impact van een businessclassticket is volgens berekeningen van milieuorganisatie drie keer zo groot als een economyclassticket. 'Als een vliegtuig minder gewicht meeneemt, heb je minder kerosine nodig.'

Lees ook | 'Businessclassvluchten zijn slecht voor klimaat'

Uitzonderingen

Bij de afspraken staan wel enkele mitsen en maren. De afspraak is om onder de 700 kilometer niet in het vliegtuig te stappen, behalve als de reistijd met de auto of trein langer is dan 8 uur, of als met de trein vaker dan twee keer moet worden overgestapt. De bedrijven gaan jaarlijks rapporteren over hun zakelijke vluchten en het terugdringen van de uitstoot die daarmee gepaard gaat.

Bij de Coalitie Anders Reizen zijn in totaal meer dan zeventig werkgevers aangesloten. Vooralsnog heeft een minderheid van deze bedrijven het statement over anders vliegen ondertekend.

Lees ook | Nieuwe cijfers: topdrukte privéjets tijdens Grand Prix Zandvoort


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen