Duurzaamheid7 feb '23 14:48

BP laat klimaatambities varen na verdubbeling winst

Auteur: Remy Kock

De Britse olie- en gasproducent BP heeft zijn klimaatambities naar beneden bijgesteld nu de bedrijfswinst ruim is verdubbeld. Dat meldt The Guardian. Het concern zag de operationele winst stijgen naar 28 miljard dollar, mede door de hogere energieprijzen die door de oorlog in Oekraïne worden veroorzaakt.

De Britse olie- en gasproducent BP heeft zijn klimaatambities naar beneden bijgesteld nu de bedrijfswinst ruim is verdubbeld. Dat meldt The Guardian. Het concern zag de operationele winst stijgen naar 28 miljard dollar, mede door de hogere energieprijzen die door de oorlog in Oekraïne worden veroorzaakt.
De Britse olie- en gasproducent BP heeft zijn klimaatambities naar beneden bijgesteld nu de bedrijfswinst ruim is verdubbeld. Dat meldt The Guardian. Het concern zag de operationele winst stijgen naar 28 miljard dollar, mede door de hogere energieprijzen die door de oorlog in Oekraïne worden veroorzaakt. (PA)

Naast het bijstellen van de klimaatambities, wil BP de komende zeven jaar ook meer olie en gas produceren ten opzichte van eerder gestelde doelen.

Lees ook | Ook recordwinst voor BP dankzij hoge energieprijs

Vanwege de winst heeft de Britse politiek opnieuw opgeroepen tot extra belastingheffing op de overwinsten van bedrijven, nu oliebedrijven nog meer profiteren van de hoge energieprijzen terwijl huishoudens en bedrijven amper rond kunnen komen.

Nieuw heffingssysteem

De Britse Labour-partij wilde afgelopen week nog dat de heffingen op winsten van Britse energiebedrijven opnieuw zouden worden berekend, om zo een groter deel van de winst te kunnen belasten. Vorige week presenteerde Shell ook al een verdubbeling van de winst; met 40 miljard dollar de grootste winst die het in zijn 115-jarige geschiedenis heeft geboekt.

Lees ook | Shell verdubbelt winst naar ruim 39 miljard dollar

'Een nieuwe dag, een nieuw reusachtig winstcijfer van een energiegigant', zei schaduwminister van Klimaatverandering Ed Miliband. 'Winst die veroorzaakt wordt door de oorlog, en die recht uit de zakken van de Britse burger komt. En het schandelijke is dat premier Rishi Sunak er niets aan doet om de bedrijven hun eerlijke deel te laten betalen.'

'Geldmachines'

Volgens generaal-secretaris Paul Nowak van de Trades Union Congress worden Britse gezinnen behandeld als 'geldmachines' voor energiebedrijven, en is het 'volledig begrijpelijk dat men daar boos over is'. Hij steunt Miliband in zijn oproep om over winsten extra te belasten. 'Zeker omdat er miljoenen mensen zijn die moeite hebben met het zorgen voor brood op de plank', aldus Nowak. 'Terwijl BP zich verkneukelt op weg naar de bank.'

Lees ook | Prijsplafond op Russische diesel, wat zijn de effecten?

Volgens BP is er echter ruim 15 miljard dollar betaald aan belastingen wereldwijd. Het hoogste bedrag ooit voor het bedrijf. Voor zijn activiteiten in de Noordzee - die goed zijn voor minder dan tien procent van de globale winst - wordt er nog 2,2 miljard dollar afgedragen voor 2022. Daarin zit ook al 700 miljoen dollar aan energiewinstheffing verwerkt. Dat is echter minder dan de 800 miljoen dollar waar eerder op geanticipeerd werd, en heeft te maken met de lagere gasprijzen.

'Geen verrassing'

BP-baas Bernard Looney zei eerder al 'niet verrast te zijn' als de belastingaanslag in het Verenigd Koninkrijk alleen al goed zal zijn voor 3 miljard dollar. 'Voor iedere vier pond die we verdienden in de Noordzee, hebben we drie pond afgedragen als belasting', aldus Looney. 'De winsten die we de afgelopen drie jaar in de Noordzee hebben behaald zijn allemaal verdwenen in belastingbetalingen elders, of hebben we gebruikt om in het Verenigd Koninkrijk te investeren.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen