Duurzaamheid2 mrt '23 10:40Aangepast op 2 mrt '23 11:04

CO2-uitstoot stijgt minder hard door oorlog Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

Dankzij de oorlog in Oekraïne is de CO2-uitstoot in het afgelopen jaar met slechts 1 procent gestegen, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Doordat de energieprijzen hard stegen vanwege de oorlog, werd er meer bespaard op fossiele brandstoffen, luidt de uitleg van het IEA.

Daar tegenover staat echter dat er meer energie werd gehaald uit kolen en energie. 'Daar hebben we wel meer uitstoot van gekregen', zegt energie- en klimaatverslaggever Mark Beekhuis.

Door de besparing op fossiele energie werd er onder andere meer duurzame energie gebruikt. 'Dat dempt het gevreesde effect dat we meer broeikasgassen zouden uitstoten. Men vreesde namelijk dat er een stijging van 3 procent zou komen', aldus Beekhuis.

Lees ook | Tekort aan boten nekt aanleg windmolenparken

De verslaggever noemt het indrukwekkend dat de extra energievraag voor 90 procent is opgevangen door duurzame energiebronnen zoals zon en wind. 'Als je dat een paar jaar geleden had gezegd, dan zouden mensen dat een fabeltje noemen.'

Langere weg naar CO2-neutraal

De stijging van 1 procent is echter wel problematisch als landen helemaal CO2-neutraal willen worden, benadrukt Beekhuis. 'Het is nog steeds een recorduitstoot. Nederland wil bijvoorbeeld in 2045 CO2-neutraal zijn, dat is over 22 jaar. Maar nu heb je eigenlijk 1 procent erbij gekregen qua uitstoot, terwijl je ook een jaar minder hebt om dat doel te bereiken.'

Lees ook | Ondanks grote bezwaren start Denemarken CO2-opslag in Noordzee

‘Het laat zien dat wij wel een hoop doen, maar dat andere partijen een tandje erbij moeten doen’
Mark Beekhuis, energie en klimaatverslaggever

De uitstoot komt echter vooral op het bordje van Noord-Amerika en Azië. 'Daar is men meer gaan uitstoten', zegt Beekhuis, terwijl 'China en Europa minder zijn gaan uitstoten'. 'Het laat zien dat wij wel een hoop doen, maar dat andere partijen een tandje erbij moeten doen. Dat staat ook in het rapport van het IEA benoemd.'

Dankzij de oorlog in Oekraïne is de CO2-uitstoot in het afgelopen jaar met slechts 1 procent gestegen, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energie Agentschap (IEA).
Dankzij de oorlog in Oekraïne is de CO2-uitstoot in het afgelopen jaar met slechts 1 procent gestegen, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). (ANP / Flip Franssen)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen