Duurzaamheid8 mrt '23 10:06

'Complexiteit energietransitie is de grootste uitdaging'

Auteur: Remy Kock

Een derde van de Nederlandse vermogensbeheerders ziet de complexiteit van de energietransitie als grootste uitdaging. Maar de benodigde investeringen schieten nog ruim tekort. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).

Een derde van de Nederlandse vermogensbeheerders ziet de complexiteit van de energietransitie als grootste uitdaging, en daardoor schieten de benodigde investeringen nog ruim tekort. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).
Een derde van de Nederlandse vermogensbeheerders ziet de complexiteit van de energietransitie als grootste uitdaging, en daardoor schieten de benodigde investeringen nog ruim tekort. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). ( ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam)

Volgens projectleider Stijn Scholten van VBDO ligt die complexiteit in twee factoren. Enerzijds vinden vermogensbeheerders dat alle bedrijven tegelijkertijd moeten verduurzamen, 'een vermogensbeheerder kan niet in zijn eentje veranderen, of vragen aan één bedrijf om te veranderen', aldus Scholten. Daarvoor kan onder meer worden gekeken naar de transitie naar groene waterstof - waterstof die gemaakt is van duurzaam geproduceerde elektriciteit.

Lees ook | Nederland produceert 20 procent meer stroom uit zon en wind

Als dat het doel is, zo stelt Scholten, moet er allereerst worden gekeken naar wie het kan produceren. 'Iedereen is daarin van elkaar afhankelijk', zegt hij. Men gaat namelijk pas investeren als er geïnvesteerd wordt in de technologie, alwaar pas weer in geïnvesteerd wordt als er technologie is om die groene waterstof mee te vervoeren.

Onzekerheid

En dus is er sprake van onzekerheid onder vermogensbeheerders, 'en als ze ergens niet van houden is het wel onzekerheid', gaat Scholten verder. 'Dat maakt het nu zo ontzettend complex.'

Lees ook | Rapport toont 'wreed, lafhartig en rampzalig beleid' van Rutte

Hij benadrukt dat de tweede factor vooral het aantal kleine investeringen omhelst, omdat die volgens Scholten ook hard nodig zijn in de energietransitie. En precies die kleine investeringen zijn relatief kostbaar, omdat ze veel tijd vergen zo weet Scholten. Een vermogensbeheerder zou er dus meer tijd in moeten steken om te onderzoeken of een investering rendabel is en welke uitdagingen er bij komen kijken. Daarnaast is er volgens Scholten sprake van een technisch onderwerp, wat de situatie verder bemoeilijkt.

Overheidsrol

Scholten denkt tevens dat overheden - die hebben moeten investeren in de energietransitie - baat hebben bij mogelijke investeringen van vermogensbeheerders. 'Overheden hebben de publieke middelen niet om deze investeringen alleen te doen', zegt hij. 'En dat zouden ze ook niet moeten doen. Dat kost teveel publiek geld. Hierom moeten vermogensbeheerders een rol spelen, anders zijn er niet genoeg financiële middelen.'

Lees ook | De energietransitie gaat sneller dan het stroomnet aankan

Daarnaast zijn het vooral de bedrijven die de energietransitie moeten ondergaan, en omdat vermogensbeheerders door investeringen vaak mede-eigenaar zijn. 'Zij kunnen dus engagement voeren met die bedrijven door middel van het voeren van dialogen of aanwezig zijn bij aandeelhoudersvergaderingen', besluit Scholten. 'Daar kunnen ze vragen stellen of resoluties steunen, waarmee ze een sturende rol kunnen spelen in die transitie.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen