
Colliers analyseerde NVM-data van zo'n 75.000 transacties in de vrije huursector, waar de prijzen dus niet gereguleerd zijn. Gecorrigeerd met de oppervlakte werden huizen en appartementen met een lager energielabel niet goedkoper dan beter geïsoleerde woningen. Ook als het effect van betere en slechtere locaties wordt weggefilterd, zien onderzoekers van Colliers geen aanwijzingen voor structurele huurverschillen.
Lees ook | Huishoudens vertikken structurele verduurzaming
Schaarste
Volgens econoom bij Colliers Madeline Buijs heeft dat te maken met de schaarste op de woningmarkt. 'In de vrije sector zijn relatief weinig huurwoningen beschikbaar, terwijl de vraag echt hoog is. Door die grote vraag loont het energielabel niet.' De vrije sector is goed voor twaalf procent van de Nederlandse woningvoorraad.
Lees ook | Daling afgegeven nieuwbouwwoningen 'dramatisch'
Dat er geen prikkel voor verduurzaming uitgaat van het label, is volgens Buijs opvallend. 'Terwijl er natuurlijk nog wel een enorme verduurzamingsopgave is in Nederland.' Bij koopwoningen is het effect van het label wel te zien, Buijs denkt dat bij een groter aanbod de huurprijs wel beïnvloed zal worden door het label.
Subsidies
Het aantal beschikbare woningen in Nederland moet de komende jaren fors omhoog. Tot die tijd zouden subsidies mogelijk al kunnen helpen, denkt Buijs. 'Om in ieder geval de beslissing om de woning te verduurzamen wat makkelijker te maken. Een subsidiefonds voor particulieren is vaak heel snel leeg, dus de behoefte is er zeker.'