
De reden dat de marges op biologische producten in de supermarkt hoger zijn, zit hem in het feit dat de omzet stukken lager ligt dan bij standaardproducten, zo weet supermarktdeskundige Erik Hemmes. 'En aangezien iedere onderneming rendement op geïnvesteerd vermogen moet maken, heb je daar hogere brutomarges voor nodig.'
Lees ook | Duurzame en 'traditionele' boeren staan mijlenver uit elkaar
Hemmes benadrukt dat dat niet alleen geldt voor biologische producten, maar ook voor producten met lagere omzetsnelheden. Die hebben doorgaans ook hogere marges dan gemiddeld.
Toekomstbeeld
Voor de boeren gaat die vlieger echter niet op. Zij vinden dat als supermarkten nu even de klap incasseren van een lagere marge, mensen langzamerhand steeds meer biologische producten zullen gebruiken. Dan zou het probleem zichzelf op moeten lossen. En daarmee hebben ze een punt vindt Hemmes, temeer omdat het bij de boeren zelf begint. 'Als een gewone boer de transitie wil maken naar biologische boer, moet er behoorlijk geïnvesteerd worden', zegt hij, waarbij hij stelt dat de opbrengst per vierkante meter lager komt te liggen voor een boer.
Lees ook | Zorg moet in beweging komen om milieu-impact te verkleinen
Het kan tot zo'n drie jaar duren voordat een boerenbedrijf weer op hetzelfde rendementsniveau zit na een transitie naar biologisch bedrijf, vervolgt Hemmes. Daarnaast moeten biologische boeren sowieso al hogere prijzen rekenen voor biologische producten - dus de prijs wordt tot twee keer toe verhoogd voor de consument.
Oplossing
De oplossing ligt volgens Hemmes in het midden. 'Je kunt de oplossing zoeken op het prijsvlak, maar ik denk dat er veel meer gekeken moet worden naar de uitnodiging om biologische producten te kopen', gaat hij verder. 'Als je ziet dat er in Nederland verhoudingsgewijs weinig biologisch wordt geconsumeerd ten opzichte van allerlei andere landen, dan zou ik juist investeren in consumenten duidelijk maken dat het waardevol is om biologisch te kopen.'