Duurzaamheid21 mrt '23 07:05Aangepast op 21 mrt '23 07:50

Groot aantal kantoren hoeft niet te verduurzamen

Auteur: Rosa Holdinga

Maar liefst 12 procent van alle kantoren in Nederland krijgt vanwege een monumentenstatus volledige vrijstelling van de verplichting een energielabel C of beter te voeren. Dat blijkt uit onderzoek van het Data, Intelligence & Strategy team van vastgoedadviseur Savills. In grote steden als Amsterdam en Utrecht betreft het bijna een kwart van alle kantoren.

Monumentaal vastgoed is vaak goed te bereiken wat de panden tot een aantrekkelijke werkplek maakt. Het imposante aanzicht van de historische gebouwen geeft ook status, waardoor huurders bereid zijn om meer te betalen.

Uit een analyse van Savills blijkt dat de jaarhuur per vierkante meter van monumentale kantoren daarom aanzienlijk hoger ligt dan de rest van de markt. De huurprijs voor kantoorruimte in Rijksmonumenten was in 2021 per vierkante meter op jaarbasis 58 euro hoger dan die van andere kantoren. Gemeentelijke monumenten waren zelfs 63 euro duurder. Volgens Rick van Zwet, strategisch adviseur bij Savills, zorgt de hogere huurprijs en de sterke vraag naar monumentaal vastgoed voor extra mogelijkheid om te investeren in verduurzaming.

Monumentale elementen

Vanaf 2023 zijn alle kantoren in Nederland groter dan 100 vierkante meter wettelijk verplicht een energielabel C of beter te hebben. De wet kent een aantal uitzonderingen. Zo zijn gebouwen met een monumentenstatus vrijgesteld om hun karakteristieke eigenschappen in stand te houden. Maar volgens Van Zwet is het goed mogelijk om energieprestaties te verbeteren en tegelijkertijd de monumentale elementen te behouden. 'Het vergt extra maatwerk en expertise, maar juist kantoren met een bewezen historische en culturele waarde, zijn het waard om duurzaam te behouden voor volgende generaties', aldus Van Zwet.

Grote steden hebben hoge klimaatambities maar dat brengt forse uitdagingen met zich mee, zegt de strategisch adviseur. 'De gemeenten kunnen op dit gebied winnen. Bijvoorbeeld door het grote aantal eigenaren van monumentale kantoren te stimuleren om aan het energielabel C te voldoen. Het vele historische erfgoed bepaalt mede de aantrekkelijkheid van Nederlandse steden als plaatsen om te werken, wonen en recreëren. Een kantoor vestigen in een monument, is vaak niet voor de korte termijn. Voor een kantooreigenaar is het dan interessant om te investeren in verduurzamen', legt Van Zwet uit.

Gezond binnenklimaat

Volgens Savills is er in totaal 3,2 miljoen vierkante meter kantoorruimte in Nederland uitgezonderd van de energielabelplicht vanwege een monumentenstatus. Bij elkaar opgeteld is dat evenveel als de gecombineerde kantorenvoorraad van Rotterdam, Den Haag en Eindhoven.

'Het toekomstbestendig maken van monumentaal vastgoed is niet alleen noodzakelijk voor de energietransitie, maar ook het creëren van een gezond binnenklimaat, wat cruciaal is voor het welzijn van werknemers', aldus Van Zwet.

De Beurs van Berlage krijgt door de monumentenstatus vrijstelling van de energielabelverplichting. Het Rijksmonument  biedt kantoorruimte aan ongeveer 40 ondernemers.
De Beurs van Berlage krijgt door de monumentenstatus vrijstelling van de energielabelverplichting. Het Rijksmonument biedt kantoorruimte aan ongeveer 40 ondernemers. ( Foto : ANP/ Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen