Er zal dit jaar evenveel duurzame stroom worden opgewekt als het vermogen dat Spanje en Duitsland samen genereren, stelt Beekhuis. 'Het gaat heel hard. Enerzijds is het heel vanzelfsprekend, omdat we bezig zijn met die transitie. Tegelijkertijd is het wel belangrijk te benoemen dat deze snelle ontwikkeling inderdaad aan de gang is.'
Zonne- en windenergie
'Vooral de zonne-energie gaat heel erg hard. Dit wordt allemaal aangejaagd door de energiecrisis en dus door de oorlog. Maar, ook omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden. Daarnaast is het overheidsbeleid in landen in Europa, en ook in Nederland, heel effectief. In Nederland zetten we heel veel zonnepanelen op het dak, relatief gezien zelfs veel meer dan in de rest van de wereld', stelt Beekhuis.
Maar, volgens Beekhuis gaat het met de windenergie de laatste tijd ietsjes minder. 'Er zijn gewoon minder investeerders die daar heel veel geld in willen steken. Bovendien wordt er een waarschuwing gedaan in het rapport dat vandaag uitkomt. Het IEA verwacht dat het volgend jaar misschien vijf procent minder wordt, dat wat er aan windenergie bij komt. Maar, het gaat dan nog steeds wel om ongeveer zeventig procent dat er jaarlijks bij komt. Het gaat dus nog wel heel hard, maar het gaat minder dan de afgelopen jaren', aldus Beekhuis.
Lees ook | 'Zonnepanelen op de Noordzee kunnen helft van onze stroom voorzien
'Windparken worden vaak met veilingen verdeeld, stelt Beekhuis. 'Er is het afgelopen jaar honderd gigawatt aan windparken geveild. Dat is echt heel veel. Dat is namelijk ongeveer een kwart van wat er bijkomt aan duurzame energie. Maar tegelijkertijd is er ook twintig gigawatt waar niet genoeg op geboden werd om te kunnen veilen. Dat is één op de zes parken die gewoon helemaal niet van de hand gedaan worden.'
De koploper: China
China loopt voor én uit op de rest van de wereld als het gaat om zonnepanelen. Van alle nieuwe zonnepanelen in de wereld is 50 procent in China, vervolgt Beekhuis. China gaat aan kop, zowel met zon, als wind als ook met kolen. Bijna alle kolencentrales waarvoor onlangs vergunningen verleend zijn, worden in China gebouwd', aldus Beekhuis.
Volgens Beekhuis is het een goede zaak dat er tijdens de energiecrisis is overgestapt naar duurzame energie. 'Hierdoor zijn de groothandelsprijzen 8 procent minder hoog dan ze anders geweest waren. En daarmee hebben we tussen 2021 en 2023 als consument ongeveer honderd miljard euro bespaard. Dat is een nuttige investering geweest die ons heel veel heeft gebracht', zegt Beekhuis.
