
Volgens Rijk hebben de uiteenlopende cijfers betrekking op een hoog scenario en heeft Profundo gekeken naar de aan Brazilië gerelateerde activiteiten. 'Hoe hebben die activiteiten van Rabobank bijgedragen aan de milieu- en sociale schade in Brazilië? En dan kijk je naar soja, rundvlees, papier en pulp. Dat zijn de belangrijke agrarische producten die tot ontbossing leiden, maar ook tot methaanuitstoot.' Rijk zegt dat de berekeningen van Profundo gevalideerd zijn door onder andere het IMF en CE Delft.
Afname
Rabobank wijst erop dat de cijfers vanaf 2000 zijn, dat de bank een verduurzamingsslag heeft gemaakt en dat er vanaf 2000 er niet meer is geïnvesteerd in bedrijven die het regenwoud in de Amazone schade toebrengen. Rabobank heeft pas de beleidsomslag in 2016 gemaakt, riposteert Rijk. Volgens de macro-econoom is pas vanaf 2019 een 'sterke afname aan leningen in kwetsbare gebieden' waarneembaar. Rijk stelt dat in het grootste deel van de onderzochte periode Rabobank gelinkt kan worden aan klimaatschade, schade aan biodiversiteit en gezondheid in termen van fijnstof door verbranding van bossen en pesticides.
Niet alleen een feit, zegt Rijk, maar ook waarschijnlijk een lage schatting. Volgens de onderzoeker zijn bijvoorbeeld de gevolgen van het verdrijven van inheemse volkeren niet in de schade verdisconteerd.
‘Het is nog steeds niet over’
In een reactie zegt Rabobank geen klanten meer te accepteren die na 2005 illegaal hebben ontbost. Volgens Rijk is dat beleid 'pas in 2016 ingezet' en zijn daarvan de resultaten pas in 2019 zichtbaar. 'Eerst eerst leenden ze heel veel in gebieden waar grote ontbossing plaatsvond in de Amazone, in de Cerrado en daar zie je inderdaad vanaf 2019 een sterke afname ontstaan.' Het is echter nog steeds niet over, zegt Rijk. Er staan volgens hem nog steeds leningen uit 'en die leiden nog steeds tot schade, dus het is zaak voor de Rabobank om daar eens naar te kijken'.