Klimaattop Parijs29 nov '15 17:40

Klimaatdemonstranten in Parijs slaags met politie

Auteur: BNR Webredactie

Enkele tientallen demonstranten hebben in Parijs na een symbolische actie voor klimaatbescherming de politie aangevallen. Volgens lokale media gooiden de gedeeltelijk gemaskerde aanvallers op de Place de la Republique glazen flessen naar de politie. Die zette daarop traangas in. Ongeveer honderd demonstranten zijn aangehouden.

Foto: ANP
Foto: ANP

Ondanks een demonstratieverbod vormden enkele duizenden demonstranten een menselijke keten aan de vooravond van de VN-klimaattop in Parijs. Ze reikten elkaar in verschillende straten in de binnenstad de hand om te betogen voor een limiet aan de opwarming van de aarde. Op maandag worden naar verwachting 147 wereldleiders in Parijs verwacht voor de aftrap van de VN-conferentie over klimaatverandering.

De politie stond eerder op de dag wel een symbolische actie van de activistische burgerrechtenbeweging Avaaz toe. Die plaatste enkele honderden paren schoenen op de Place de la Republique om demonstranten te symboliseren die niet konden komen vanwege het demonstratieverbod. In Frankrijk geldt sinds de terreuraanslagen op 13 november de noodtoestand. Openbare demonstraties zijn daardoor niet toegestaan.

Betogingen
Ook in diverse andere steden zijn zondag betogingen gehouden. Tienduizenden mensen gingen in Australië de straat op om aandacht te vragen voor het klimaat. In Berlijn demonstreerden duizenden mensen tegen het gebruik van kolengestookte energiecentrales. Volgens de organisatie waren er 17.000 mensen, de politie hield het op 10.000 deelnemers. In Brussel gingen zo'n 4000 mensen de straat op om een 'ambitieus en rechtvaardig klimaatakkoord' te eisen. Ze vormden een menselijke ketting van de Beurs tot aan het justitiepaleis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen