Mocht dat lukken, dan beschouwt Dijksma de top, die vandaag begint, als geslaagd. Grootste obstakels op de weg zijn volgens de staatssecretaris dat enkele grote landen als India zich niet willen verbinden. Dijksma: "Tegelijkertijd moeten ontwikkelingslanden naar vermogen bijdragen. Dat vinden opkomende economieën vaak lastig omdat ze zichzelf niet zien als een veroorzaker van de milieuproblemen."
De mate van reductie wordt niet bindend. Daarom zullen het de controles van de toezeggingen die de komende twee weken worden gedaan moeten zijn die bindend worden, zegt Europarlementarier Bas Eickhout van GroenLinks. "Hoe worden afspraken gecontroleerd? De beloftes gaan tekort schieten, dat weten we nu al, dus er moet een bindend reviewproces komen om te kijken in welke mate afspraken geschonden worden."
Welke landen krijgen geld?
Bij de vorige klimaattop in Kopenhagen is afgesproken dat er in 2020 wereldwijd jaarlijks 100 miljard euro op tafel komt om klimaatverandering aan te pakken. Volgens Michel Rentenaar, Nederlands toponderhandelaar bij de klimaattop de komende dagen, gaat het echter niet alleen om de hoeveelheid van het bedrag. "Het gaat ook om de kwaliteit van het geld. Hoe zichtbaar is het, wanneer krijgen landen het en welke landen krijgen het?"
De afgelopen nacht zijn verschillende wereldleiders, waaronder de Amerikaanse president Obama, in de Franse hoofdstad gearriveerd om bij de klimaattop aanwezig te zijn. De veiligheidsmaatregelen in Parijs zijn fors. Sowieso geldt in heel Frankrijk sinds de terreuraanslagen op 13 november in Parijs de noodtoestand. Openbare demonstraties zijn daardoor niet toegestaan.