Klimaattop Parijs11 dec '15 18:59Aangepast op 12 dec '15 13:41

Ligt er maandag een klimaatakkoord op tafel?

Auteur: Karlijn Meinders

Op de klimaattop in Parijs wordt onder hoogspanning gewerkt om voor morgen een akkoord te bereiken. Volgens de Franse minister van buitenlandse zaken, Laurent Fabius zal er morgenochtend een akkoord liggen.

Donald Pols, directeur Milieudefensie en onderdeel van de Nederlandse klimaatdelegatie, vertelt dat er een enorme hoeveelheid energie in de lucht zit.

Wat nu nog wel een heet hangijzer is: wat gaan de rijke landen betalen aan de arme landen om die vervuiling tegen te gaan? "Daar gaat het al twee weken over. De arme landen geven als argument: klimaatverandering wordt veroorzaakt door economische verandering waar het Westen rijk mee is geworden. De rijke landen zeggen: het probleem is zo groot, dat kunnen wij niet alleen."

China speelt daarin een enorm complexe rol, vertelt Pols. "Chinese onderhandelaars zijn de moeilijkste van de wereld. Vanmorgen hebben ze bij de opening van de onderhandelingen ze het totale pakket van de Franse voorzitter afgewezen. Dat betekent echter niet dat ze niet met een compromis-voorstel komen, maar ze spelen het hard. Er wordt op het moment tussen de Chinese premier en Obama onderhandeld."

De Franse minister wil morgen een akkoord hebben liggen. "Alles wijst erop dat dat gaat lukken, maar de vraag is: hoe wordt het ontvangen. Gaan landen zich er tegen verzetten?"

Gerelateerde artikelen