Klimaattop Parijs11 dec '15 07:01Aangepast op 11 dec '15 11:55

Klimaattop met minstens een dag verlengd, verschillen nog groot

Auteur: Thijs Baas

Op zijn vroegst zaterdagochtend komt er een finale tekst voor een klimaatakkoord. Een stemming zit er vandaag niet in, zegt Ralien Bekkers, voormalig jongerenvertegenwoordiger VN, tegen BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Iets voor zes uur vanochtend beëindigde minister Fabius de nachtelijke onderhandelingen in Parijs. De verschillen zijn zijn nog erg groot, waarschuwt Bekkers, die namens Yale University aanwezig is bij de top, dus er is nog veel werk aan de winkel. De grootste struikelblokken zijn de financiering, het verschil tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden en het ambitieniveau. "Daar zit nog heel veel verschil in de wensen van landen, dus die worden in kleinere groepjes besproken om daar consensus over te bereiken in de tekst."

Stevig
Dát er een akkoord komt, is ook volgens Bekkers zo goed als zeker. "Maar het is inderdaad de vraag hoe stevig dat staat. De Fransen willen natuurlijk ontzettend graag met een succes naar huis, maar het mag niet zo zijn dat er gedaan wordt alsof het een succes is terwijl het eigenlijk een ongelofelijke teleurstelling wordt, want momenteel zijn ze absoluut nog niet bij de ambitie die we moeten hebben: we hebben een ambitie van 1,5 graden temperatuurstijging."


 

Emissies
De commitments die worden gedaan leiden tot 3,5 graden en dat is een groot probleem. "Zolang we niet een duidelijk doel zetten met een duidelijk jaar waarin we de emissies gaan reduceren, dan kunnen we wel zeggen dat het zo goed is, die 1,5 graden, maar dat gaan we helemaal niet halen met de toezeggingen die nu zijn gedaan. Iedereen krijgt nu een paar uur rust en dan gaan ze met groepen bij elkaar zitten om te kijken hoe ze een tekst kunnen maken die voor iedereen acceptabel is." 

Een kwestie van koppen bij elkaar steken en doorbeuken, meent Bekkers. Al kun je je inderdaad afvragen waarom over dit soort hele moeilijke issues niet veel eerder knopen zijn doorgehakt. "Maar dit soort dingen gaat altijd weer naar het laatste moment, waardoor we inderdaad weer minstens een dag moeten uitstellen. Maar ze komen er ook gewoon niet uit. Niemand komt dichterbij en ze gaan alleen maar verder uit elkaar, dus ik ben heel benieuwd waar ze straks op uit gaan komen."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen