Klimaattop Parijs11 dec '15 16:00Aangepast op 12 dec '15 00:36

Saoedi's en GroenLinks nog niet nader tot elkaar in Parijs

Auteur: Thijs Baas

De onderhandelingen over het klimaatverdrag zijn inmiddels beland in de fase van het uitruilen. Landen hebben zich ingegraven en nu moeten landen daar eigenlijk uitkomen en oversteken, zegt Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks. "Dat wordt nu in allerlei bilaterale overleggen voorbereid."

Foto: Remco Tomesen
Foto: Remco Tomesen

Wat worden de concrete doelstellingen, wie betaalt, en hoe controleer je elkaar? Voor de klimaattop in Parijs waren dat de grote pijnpunten. Twee weken later en één dag voordat er een definitief akkoord moet liggen is er nog geen zekerheid over een succesvolle afloop. Maar volgens Eickhout kán de top ook slagen zonder dat er controleerbare afspraken zijn gemaakt. "Je kunt het een succes noemen als je weet dat alle landen meedoen én als voor die landen heel dwingend wordt dat ze om de vijf jaar een nieuw plan moeten aanleveren."

 


Verplichtend
Er is wel beweging, maar het blijft vooral hangen op het ambitieniveau. Er lijkt consensus over de beperking van de klimaatopwarming tot - uiteindelijk - 1,5 graden. Het is weinig verrassend dat het juist olie- en gaslanden Saoedi-Arabië en Rusland daar moeilijk over doen. "We zitten nu op de discussie wat dat betekent en hoe verplichtend dat moet zijn; hoe vaak moeten landen nieuwe plannen indienen en hoeveel van de financiën moeten daarbij geholpen worden?"

Gerelateerde artikelen