Economie2 jun '16 07:37Aangepast op 2 jun '16 09:55

Hoe worstelt Zeeland zich er weer bovenop?

Auteur: Thijs Baas

Het is nog niet zo eenvoudig om een succesvol verdienmodel voor de provincie Zeeland te ontwerpen. Chemie is een van de kurken waar de Zeeuwse economie op drijft, maar dat is niet de meest toekomstbestendige sector, zegt de Maastrichtse hoogleraar Frank Cörvers, die regionale arbeidsmarkten onderzoekt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Vandaag presenteert oud-premier Balkenende zijn advies over Zeeland. Kan de economische ontwikkeling in deze krimpregio versterkt worden? De dunbevolkte provincie kampt namelijk met een vergrijzende bevolking en dalend economisch perspectief. Voor lager opgeleide Zeeuwen is het toerisme een belangrijke sector, hoogopgeleiden kunnen zich beter richten op ICT en techniek, meent Cörvers.

De regio kent momenteel het laagste werkloosheidspercentage van Nederland, benadrukt Cörvers. Maar zo eenvoudig is het nog niet om een verdienmodel voor Zeeland te ontwerpen, meent hij. 'Je ziet schaarste tegenover relatief weinig economische activiteit. Als ondernemers het advies zouden schrijven, zouden ze op zoek naar veelbelovende activiteiten, om geld mee te verdienen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen