Economie8 jun '16 06:46Aangepast op 8 jun '16 12:25

Overstappers lopen warm voor groene stroom

Auteur: Judith Laanen

Groene stroom is weer in opkomst, zowel in steden als in dorpen. Dat blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Pricewise.nl, dat op verzoek van BNR honderdduizenden orders van consumenten sinds 2010 bekeek.

Foto ANP
Foto ANP

Van de overstappende consumenten uit 15 grote steden koos tot en met april dit jaar ongeveer 4 op de 5 voor groene stroom. In 2014 en 2015 was dit nog ongeveer 3 op de 5. In dorpen wordt nog meer voor groene stroom gekozen dan in de grotere steden.

Prijs, service en duurzaamheid belangrijk
Prijs blijft leidend in de keuze om over te stappen, zegt Pricewise, maar ook service en verduurzaming spelen steeds vaker een rol. Ruim 64 procent van de Nederlandse huishoudens gebruikt nu groene stroom, zegt consumentenwaakhond ACM. Directeur Hans de Kok van Pricewise verwacht dat de 'vergroening' van Nederland 'gestaag zal doorzetten'. 'Steeds meer leveranciers leveren groene energie, ook vaker uit Nederland', zegt De Kok.

Groene stroom in en buiten de grote steden
Van de vijf grote steden staat Utrecht met ruim 80 procent bovenaan als het om groene stroom gaat. Daarna volgen Eindhoven (ruim 77 procent, Den Haag (bijna 77 procent), Amsterdam (76 procent) en Rotterdam (bijna 75 procent).

Groene stroom is buiten de grote steden vooral populair onder inwoners van Zeeland (71,8 procent) en Limburg (69,3 procent). Friesland (59,5 procent) scoort het laagst. De Kok noemt de lage gastoeslagen die energieleverancier Greenchoice in Zeeland en Limburg hanteert als mogelijke oorzaak voor de 'kopposities' van die twee provincies.

Hoe lager de bevolkingsdichtheid is, hoe meer mensen kiezen voor groene stroom, aldus Pricewise. Verhoudingsgewijs daarentegen wordt in de grote steden minder rekening gehouden met de keuze voor duurzame energie, omdat er relatief veel mensen met een lager inkomen en opleiding wonen, zegt Pricewise.

NB: Klik op de provincies in de kaart voor het gemiddelde percentage aan groene stroom per provincie, en de percentages van de afgelopen jaren. De kaart verkleurt van donkergroen (= minder groene stroom) naar lichtgroen (= meer groene stroom).


Bekijk ook de blog van Pricewise over groene stroom voor extra informatie.

Gerelateerde artikelen