Economie8 jun '16 10:20

Regenschade in de miljarden

Auteur: Rene De Monchy

De schade door de hevige regenval en overstromingen in Duitsland en Frankrijk staat op meer dan 2,3 miljard euro.

ANP/EPA
ANP/EPA

Volgens kredietbeoordelaar Fitch staat de teller bij onze oosterburen intussen boven de 1 miljard euro. Dat is meteen al gelijk aan het begrote bedrag uit natuurschade voor heel 2016.

Volgens Fitch gaat het vooral om schade aan huizen en voertuigen. De minister-president van deelstaat Baden-Württemberg wil dan ook dat er een verplichte verzekering komt voor waterschade door overvloedige regen.  

De schadecijfers komen bovenop schattingen van de Franse verzekeraar AXA. Die meldde eerder deze week een schadepost van ruim 1,2 miljard. Hierin is de schade uit de regenval van dinsdagmiddag nog niet meegenomen. Daarbij viel in de buurt van Arras een dode. In de stad Lille kwam het verkeer tot stilstand vanwege hevige overstromingen. De Franse krant La Voix du Nord meldt dat de regionale brandweer meer dan 1000 hulpverzoeken kreeg. 

Ook in het Duitse Ruhrgebied was het gisteravond raak. Daar stonden straten blank en liepen kelders onder. Eerder op de dag werd vanuit Hamburg tornado- en regenschade gemeld. Volgens Duitse meteorologen is het nog niet voorbij. Ook voor vanmiddag wordt opnieuw zware regenval verwacht.

De verzekeringsclaims zullen nog verder oplopen. Op basis van de ramingen in Duitsland en Frankrijk valt te verwachten dat de schade in België en Zwitserland op enkele honderden miljoenen uitkomt. Ook daar was het de afgelopen dagen bar en boos. In België vielen slachtoffers en kwam het treinverkeer stil te liggen. Overigens moet wel worden aangetekend dat in België minder huizen tegen regenschade zijn verzekerd dan in Zwitserland.

Gerelateerde artikelen