Economie9 jun '16 12:23

Blok past verhuurdersheffing niet aan

Auteur: Koos Tervooren

Het kabinet gaat de verhuurdersheffing niet aanpassen. Dat zegt Stef Blok tegen BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

De minister van Wonen en Rijksdienst reageert op de wens van Aedes (vereniging van woningcorporaties), de woonbond en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om de verhuurdersheffing af te schaffen.

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat huurders van sociale huurwoningen de dupe zijn van de verhuurdersheffing. De corporaties vangen de heffingen op door de huur te verhogen, woningen te verkopen en minder te investeren.

Corporaties veel sterker

Blok herkent de sombere geluiden van huurders niet: 'De financiële positie van corporaties is veel sterker dan voor de invoering van de verhuurdersheffing.' De heffing is volgens de minister bedoeld om mensen met een hoog inkomen die in sociale huurwoningen blijven wonen extra te laten betalen. Op die manier wil hij scheefwonen tegen gaan.

Kritiek

Minister Blok zegt dat het kabinet het basisprincipe van de heffing niet zal loslaten. Mensen die dat wel willen moeten dan maar aangeven hoe dat betaald moet worden. 'Op dit moment heb ik nog nooit een reëel alternatief gezien.'

Minder huizen

Terwijl het aantal huishoudens in Nederland groeit, doet de hoeveelheid woningen dat niet. Er verdwijnen zelfs huizen, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft. Ook blijkt de miljardenheffing die het Rijk heeft opgelegd aan woningcorporaties niet tot een efficiëntere bedrijfsvoering te leiden.

Gerelateerde artikelen