Economie17 jun '16 07:01Aangepast op 17 jun '16 15:48

Biologische vleesboeren overleven niet

Auteur: BNR Webredactie

Biologische vleesveehouderijen in Nederland kunnen het hoofd niet boven water houden. Uit een rondgang van BNR blijkt dat steeds meer boeren het bijltje erbij neergooien.

Foto: Hugo Reitsma
Foto: Hugo Reitsma

Ondanks dat biologisch vlees duur verkocht wordt in de supermarkt, verdienen de boeren er weinig aan. Per kilo wordt door de handelaren ongeveer 5 euro betaald. Die prijs is al 15 jaar hetzelfde, terwijl de belastingen en kosten voor stro stijgen. Een rendabel verdienmodel is daardoor niet meer mogelijk.

De grond om vee biologisch op te houden is in Nederland duur, in andere landen wordt dit soort grond gesubsidieerd. Steeds meer boeren kiezen er daarom voor om hun runderen voor biologische melkproductie te gebruiken. Volgens LTO Nederland waren er eind vorig jaar 59 biologische veehouderijen in zowel melk als vlees, en nog ongeveer 140 biologische vleesveehouders.

Maar ook in de melksector gaat het al langer slecht. Door het afschaffen van het melkquotum per 1 april dit jaar en een tegenvallende vraag zitten boeren nu met melkoverschotten en hebben ze last van schommelende melkprijzen.

De koeien van Ko van Twillert van Ko-Kalf staan er in ieder geval al goed bij, constateert verslaggever Hugo Reitsma. Hij heeft zijn vleeskoeien inmiddels ingewisseld voor melkkoeien. Bittere noodzaak, zegt Van Twillert. 'Het was financieel niet meer haalbaar. We móesten wel veranderen, want elke dag moest er geld bij.' 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen