Economie4 jul '16 16:32

Wereldwijd opslagprobleem voor olie

Auteur: Didi Levison

Er is een groeiend tekort aan olie op- en overslag op land. Daardoor neemt het gebruik van olietankers als drijvende opslag de laatste tijd toe. Voor de oliehandel niet zo fijn, maar voor havenstad Rotterdam een opsteker.

Tankschepen en opslagtanks in de Rotterdamse haven. Foto: ANP
Tankschepen en opslagtanks in de Rotterdamse haven. Foto: ANP

Wereldwijd zijn opslag- en overslagtanks voor olie op land vrijwel allemaal gevuld. Hierdoor wordt steeds meer olie opgeslagen op zee. Het aantal volle maar stilliggende supertankers tikte de laatste maanden tussentijdse records aan.

Volgens analist Tim Smith (MSI Shipping Consultancy) is een van de belangrijkste oorzaken van het tekort aan opslag op het land zowel seizoensgebonden als structureel. In Europa is de vraag naar olie bijvoorbeeld gedaald. Schepen moeten daardoor vaker wachten tot ze leeggepompt kunnen worden.

Daarnaast kunnen lang niet alle raffinaderijen de 'drijvende' olie bewerken. Ook ondervinden veel Venezolaanse, Chinese en Nigeriaanse oliehavens technische problemen bij het overpompen en verwerken van ruwe olie, zegt analist Rajesh Verma (Drewry Shipping Consultants). Tot slot ligt er een onverwachte hoeveelheid olie in Iran te wachten om verscheept en verwerkt te worden.

Toch heeft het olieopslagprobleem ook voordelen. De Rotterdamse haven bijvoorbeeld heeft in tegenstelling tot vele buitenlandse havens wel opslagruimte in de aanbieding. De havenstad ziet daarom met veel plezier de olie tegemoet, zegt Pieter Bloemendaal, topman van maritiem onderzoeksbureau Royal Dirkzwager.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen