Economie6 jul '16 13:57

VEB: Elon Musk hield beleggers informatie achter

Auteur: Jelle Maasbach

Elon Musk heeft informatie voor aandeelhouders achtergehouden. Bewust of onbewust, het mag niet, zegt Paul Coenen van de VEB.

Tesla haalde in mei 2 miljard dollar op, door middel van een emissie. Alleen, blijkt nu, heeft het bedrijf niet alle informatie gedeeld met beleggers. Voordat het geld werd opgehaald vond een crash plaats met een zelfrijdende Tesla waarbij de bestuur overleed. De autobouwer meldde dat aan de autoriteiten, maar niet aan de aandeelhouders. Volgens Musk had het ongeluk geen invloed op de waarde van Tesla, daarom werd het niet gemeld.

Onzin, zegt Coenen. ‘Informatie die relevant is voor de markt en die koersgevoelig kan zijn, dient te worden gemeld. Er zijn uitzonderingen’, zegt Coenen. In dit geval zijn die er niet en vindt het hoofd juridische zaken van de VEB dat de belegger informatie is onthouden.

Het kan naïviteit zijn van de topman of hij is het onbewust vergeten, maar dan nog had hij de informatie gewoon moeten delen. ‘Bewust of naïef of gewoon onbewust, dat is niet relevant. De wet is er duidelijk over: zodra er informatie bestaat die invloed kan hebben op de koers dien je dat te melden.’

De beurskoers is niet enorm gedaald sinds de emissie, dus beleggers lijken geen aanleiding te hebben om een zaak te starten. Dan moet er sprake zijn van aantoonbare schade.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen