Economie7 jul '16 13:43Aangepast op 7 jul '16 16:28

Britten binnenkort met ons afval aan de haal

Auteur: Judith Laanen

De grootste afvalverwerker van ons land, Van Gansewinkel, komt zo goed als zeker in Britse handen. Afvalbedrijf Shanks heeft een half miljard euro over voor het bedrijf. De twee hopen er eind van dit jaar uit te zijn.

Foto ANP
Foto ANP

Mathijs Schiffers, correspondent van het FD in Londen, voorziet nog kleine hobbels voordat de deal rond is. De boeken worden nog bekeken, maar het wordt interessanter om te zien of de mededingingsautoriteit problemen zal zien, zegt Schiffers. 'Van Gansewinkel is de eerste van Nederland, Shanks is de derde in het Verenigd Koninkrijk. 'Als ze samengaan hebben klanten minder keuze.'

Schiffers sprak met de topmannen van beide bedrijven: 'Ze denken dat het goed komt, al kunnen ze niet uitsluiten dat ze kleine onderdelen moeten verkopen. En dan moeten aandeelhouders van beide bedrijven nog instemmen met de deal.' De twee grootste aandeelhouders van Van Gansewinkel zijn naar verluidt al akkoord, weet Schiffers. Op de Londense beurs gingen de aandelen van Shanks eerder vandaag omlaag, maar dat kan volgens Schiffers een vertekend beeld geven: 'De handel in deze aandelen was al een tijdje stilgelegd vanwege overnameplannen, en de brexit heeft ook veel druk gezet op de aandelen.' De aandelen van Shanks staan vanmiddag inmiddels ruim 9 procent hoger dan de vorige slotkoers.

De Britten willen in zee met ons omdat we vooruitstrevend zijn op het gebied van afvalverwerking, zegt Schiffers. 'Shanks wil die kennis samen met Van Gansewinkel naar de rest van Europa exporteren.' Door deze overname wordt Shanks nog groter, maar dat kan voordelen hebben. 'Denk aan vrachtwagens die routes beter op elkaar af kunnen stemmen en inzamelplaatsen die kunnen worden samengevoegd.'

Eerdere pogingen om een koper te vinden voor Van Gansewinkel mislukten. Het bedrijf sleepte lange tijd een megaschuld mee als gevolg van een ongelukkige overname door private equity in 2007.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen