Economie13 jul '16 06:28Aangepast op 13 jul '16 09:26

Leegstand dreigt voor zorgvastgoed

Auteur: Thijs Baas

Door de veranderingen in de zorg dreigen miljoenen vierkante meters aan vastgoed leeg te komen staan. Dat is een kostenpost die veel instellingen niet kunnen behappen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het aantal instellingen dat toestemming vraagt om panden te verhuren of verkopen is de afgelopen zes jaar verviervoudigd, schrijft het Financieele Dagblad vanmorgen. De groeiprognoses van de instellingen kloppen vaak niet en ook gaan de kosten niet snel genoeg naar beneden, meent Dennis Christmas, directeur Zorg bij  adviesbureauTwynstra Gudde. Door alle wijzigingen in de systemen hebben veel instellingen te maken met teruglopende cliëntenaantallen, met name in de langdurige zorg, zegt Christmas.

Daar is volgens hem tot op bepaalde hoogte nog sprake van overmacht, omdat vrij plotseling op een nieuwe manier naar zorg moest worden gekeken. Maar, meent hij, er zijn ook heel wat zorginstellingen die niet adequaat op recente maatregelen in de zorg hebben geanticipeerd en zijn vrolijk blijven bouwen door zijn gaan bouwen. 'Het grootste probleem is dat de vierkante meters niet op één plek beschikbaar komen. Daardoor is het moeilijker om die panden weer op een andere manier in te zetten.

Vastgoedfinanciering
De leegstand kan een bedreiging voor het voortbestaan van de instellingen zijn, omdat de kosten van de vastgoedfinanciering gewoon blijven staan. En die kunnen oplopen tot 12 procent van de totale kosten. De oplossing? Die heeft Christmas ook niet zomaar voor handen. Maar het minste wat je kunt doen is nog eens nauwgezet naar je vastgoedportefeuille kijken. 'Cliënten verplaatsen is niet makkelijk, maar wel nodig, om te zorgen dat je al je leegstand in één gebouw concentreert. Dan kun je de lege panden afstoten.'

Ook Jan Veuger, lector Maatschappelijk Vastgoed aan de Hanzehogeschool in Groningen, denkt dat de oplossing gezocht moet worden in het bundelen van lege vierkante meters. Toch ziet hij op korte termijn ook andere mogelijkheden. 'Je ziet leuke ontwikkelingen: er worden ook studenten gehuisvest, waarbij een soort package deal wordt gemaakt dat je er mag wonen, als je ook wat vrijwilligerswerk doet. Dat zijn hele innovatieve oplossingen, maar of het een structurele oplossing voor de toekomst is, is de vraag.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen