
Acteur Samuel L. Jackson mag momenteel dan door de Amsterdamse grachten scheuren voor de opnames van The Hitman's Bodyguard, eigenlijk zouden dat acteurs van Hollandse bodem in een film die uit de Nederlandse klei wordt getrokken moeten zijn. Producent San Fu Maltha, bekend van onder meer Zwartboek en Oorlogswinter, vindt dat het Filmfonds juist de jonge makers moet toelaten tot de stimuleringsregeling.
Die houdt in dat producenten meteen 30 procent van gemaakte kosten in Nederland voor hun film terugkrijgen. Dat leverde tussen juli en december vorig jaar ruim 140 miljoen euro aan uitgaven op, schreef de Volkskrant.
'Regeling moet worden ingekort en aangepast'
In het buitenland bestaan al langer soortgelijke stimuleringsregelingen. Die zijn opengebroken voor jonge makers, en dat leidt tot 'innovatie en eigen initiatief', zegt Maltha. Hij vindt dat de regeling in Nederland moet worden ingekort en aangepast, anders leidt het tot korte-termijn-denken. 'Je mag je geld alleen gebruiken in het jaar nadat je succes hebt gehad. We proberen films te maken die snel te maken zijn en waar veel mensen naartoe gaan. Vandaar de hoeveelheid boekverfilmingen en romantische komedies. Als groot, machtig cultuurfonds moet je rekening houden met wat je regels veroorzaken.'
'Geen beleid voor innovatie'
Het beleid van het Filmfonds mag volgens Maltha ook wel eens onder de loep genomen worden. 'Ze willen steeds meer op de stoel van de producent gaan zitten en controleren.' Intussen is er geen sprake van meetbare doelstellingen en legt het fonds geen verantwoording af, zegt de producent.
Ook probeert het fonds wel nieuwe dingen op te zetten, maar mist er beleid voor echte innovatie en talentontwikkeling, vindt Maltha. 'Als je meer controle wil, dan zul je ook meer verantwoording moeten afleggen. Dan wordt het tijd om te luisteren naar geluiden uit de branche.'