'Miljardenschade voor wereldeconomie door stijgende temperatuur'
In Nederland beleven we vandaag een van de warmste dagen van het jaar. Diezelfde warmte kan volgens onderzoek van de Verenigde Naties de wereldeconomie de komende vijftien jaar een miljardenschade toebrengen.
Dat schrijft Bloomberg. De VN heeft berekend dat in 2030 de gevolgen van klimaatverandering een schade van zo’n 2 biljoen dollar kan opleveren. De stijgende temperatuur in bepaalde delen van de wereld zal ervoor zorgen dat de arbeidsproductiviteit afneemt. De impact zal vooral in Aziatische landen, waaronder China, Indonesië en Maleisië, groot zijn.
De landen waar mensen voornamelijk laagbetaald werk doen - zoals op het land of in fabrieken - worden het hardst getroffen door de temperatuurstijging. Zij kunnen door de hitte minder hard werken, met alle financiële gevolgen van dien. Op dit moment heeft Zuidoost-Azië al regelmatig te maken met extreme hitte. Het aantal jaarlijkse arbeidsuren kan daar met zo’n vijftien tot twintig procent worden verminderd. Dat getal kan als gevolg van de klimaatverandering in 2050 zijn verdubbeld.
Terwijl juist de Westerse landen die de grootste veroorzakers zijn van klimaatverandering, worden de armere landen het hardst geraakt worden. Westerse landen slagen er bovendien gemiddeld beter in hun burgers te beschermen tegen de stijgende temperatuur.