Economie20 jul '16 18:25

EU huiverig voor erkenning China als vrijemarkteconomie

Auteur: Mark Hulstein

China wil graag erkenning van de Europese Unie als vrijemarkteconomie. Maar de weerstand daartegen is groot, uit angst voor oneerlijke concurrentie.

Foto: Xie zhengyi/Hollandse Hoogte
Foto: Xie zhengyi/Hollandse Hoogte

Waar China vooral op aast, is vrije toegang tot de Europese markt. Hoewel dat andersom ook deuren opent, vrezen de EU-landen vooral dat China zijn staal 'dumpt' op de Europese markt. China kent een grote overproductie van staal, zegt beurscommentator Rob Jansen. '50 procent  van alle staal in de wereld wordt in het land gemaakt. De Europese staalfabrikanten zien een eventuele status van China als vrijemarkteconomie als een licence to dump; een vrijbrief om hun staal te dumpen.'

Status
China is volgend jaar vijftien jaar lid van de Wereld Handels Organisatie (WTO). Na die periode hoor je eigenlijk automatisch de status te krijgen van 'markteconomie'. Een lastige kwestie voor Europa ligt op de loer als China gaat claimen dat Europa zijn markt open moet zetten voor Chinese producten.

Het Europese Parlement heeft al een resolutie aangenomen waarin een ruime meerderheid aangeeft dat China eerst maar eens een échte vrijemarkteconomie moet worden voor dat het ook die status krijgt Zo niet, dan moet de EU ten minste de vrijheid behouden om sancties op te leggen. Dit vooral om de staalindustrie te beschermen.

Gerelateerde artikelen