Economie26 jul '16 06:45Aangepast op 26 jul '16 07:24

Horeca biedt crisis het hoofd

Auteur: Didi Levison

Een hapje buiten de deur, een nachtje in een hotel of een drankje in de kroeg: we doen het weer steeds vaker. De omzet van de Nederlandse horeca groeide sinds 2009 met maar liefst 25 procent, blijkt uit cijfers van het CBS.

Terras aan Utrechtse gracht. Foto: ANP
Terras aan Utrechtse gracht. Foto: ANP

Ook opvallend is dat de sector het met 5 procent beter deed dan het gemiddelde in de EU. Vincent van Dijk, horeca-trendwatcher, verklaart de stijging door het aantrekken van de economie. 'De koopkracht neemt weer toe. Het is een trend dat we meer buiten de deur willen eten. Niet alleen het diner maar ook steeds vaker het ontbijt en de lunch nuttigen we in een restaurant', zegt hij. Daarnaast zouden volgens hem ook de toename aan ZZP'ers een rol kunnen spelen in de stijging. Van Dijk: 'Zelfstandigen hebben geen eigen kantoor, maar willen wel onder de mensen zijn'.

Niet alle horeca-ondernemingen hebben de crisis even goed overleefd. Vooral de restaurants en cafés die mee zijn gegaan met trends zijn de recessie goed doorgekomen, zegt Van Dijk. 'Horeca-zaken die hetzelfde blijven doen als altijd hebben het moeilijker.'

Winkel of restaurant of allebei?
Toch komen de grootste horecatrends uit Berlijn, Londen en Barcelona en niet uit Amsterdam. Wat kunnen we van hen leren? 'Een belangrijke verandering is de aanpak van de scheiding tussen winkels en horeca. Als winkels ook drankjes en hapjes verkopen verandert dit de winkelstraat. Het maakt het gezelliger en geeft winkels meer inkomen', tipt Van Dijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen