Economie26 jul '16 19:46Aangepast op 15 aug '16 12:55

Groningers massaal aan de zonne-energie

Auteur: Judith Laanen

Kleiner, groter, minste, meeste. Of het nu om auto's, supermarkten of zonnepanelen gaat. Het is ongelijk verdeeld in ons land. Zo stappen in de provincie Groningen verreweg de meeste particulieren over op zonne-energie. Dat blijkt uit een analyse van kaartenmaker ESRI en BNR.

Zonnepanelen op het dak van het Haagse Museon-museum. Foto ANP
Zonnepanelen op het dak van het Haagse Museon-museum. Foto ANP

Door de aardbevingen zijn zonnepanelen in trek in de provincie Groningen. Dat zegt Cor Kappenburg, die op zijn dak zonnepanelen laat installeren. 'Als je kijkt naar het gemiddeld besteedbaar inkomen in Groningen, is het niet logisch dat er veel zonnepanelen zijn.'

Nadat zijn huis beschadigd raakte door aardbevingen, kwam hij in aanmerking voor een waardevermeerderingsregeling. 'Dat geld kun je gebruiken voor energiebesparende maatregelen, zoals dubbelglas of vloerisolatie.' Dat was er allemaal al, dus koos hij voor zonnepanelen.

De investering moet binnen tien jaar terugverdiend zijn. Maar er is ook btw-teruggave, dus als het meezit heeft Kappenburg zijn eigen deel - ruim 2000 euro - er al uit over een jaar.

Grote steden
Zonnepanelen en grote steden zijn nog geen gelukkige combinatie. In Amsterdam en Rotterdam ligt een zonnepaneel op minder dan één op de honderd woningen. Op Texel is dat negen, in Heerhugowaard zelfs tien.

Peter Segaar, zonnepanelen-expert van Polder PV, zegt dat dat ook komt doordat woningen in de grote steden minder ver van elkaar af liggen. 'Er zitten vaak meerdere inwoners in een pand en er is veel hoogbouw. Het is lastig daarop veel volume neer te zetten.'

Klik op de provincie om het aantal zonnepanelen per 100 woningen te zien:

 

Gerelateerde artikelen