Economie3 aug '16 09:38

'Effect Brexit gaan we zeker voelen'

Auteur: Marjan van den Berg

ING presenteerde kwartaalcijfers die beter waren dan verwacht, en veel beter dan vorig jaar. Maar later dit jaar kan het effect van de Brexit merkbaar worden, zegt de bank.

Ralph Hamers. Foto: ANP
Ralph Hamers. Foto: ANP

ING ziet onder zijn klanten en bij investeerders veel terughoudendheid om in het Verenigd Koninkrijk te investeren of daar mensen aan te nemen. 'Dat is natuurlijk nooit goed', zegt ING-topman Ralph Hamers op BNR. 'Aarzeling leidt tot uitstel, uitstel leidt tot lagere economische groei. Dat geldt zeker voor het Verenigd Koninkrijk, maar daarmee dus ook voor Nederland en de eurozone. Dus dat effect zullen we zeker voelen, ook in de eurozone.'

Hoe groot het effect precies wordt, is nu nog niet duidelijk, zegt Hamers. 'Maar dat de periode van lage groei en lage rente wat langer duurt dan we van tevoren hadden gehoopt, is met de Brexit wel duidelijk.' ING heeft zelf grote klanten in het Verenigd Koninkrijk, zegt Hamers. Ook is de bank zelf actief in Londen. 

Kwartaalcijfers
ING kwam met de tweede-kwartaalcijfers die beter waren dan verwacht, en een stuk beter dan een jaar eerder. De omzet steeg met bijna 10 procent naar 4,5 miljard euro. De winst kwam uit op 1,3 miljard euro, een stijging van maar liefst 261 procent.

Volgens de topman is dat onder meer te danken aan de internetbank. De strategie om op internetbankieren in te zetten betaalt zich volgens Hamers uit. Internetbankieren is volgens hem klantvriendelijker; ook spaart het personeelskosten uit voor de bank.

Het aandeel ING stond in de vroege handel bijna 5 procent hoger.

Gerelateerde artikelen