Economie3 aug '16 12:31

'Twijfelachtig of stimuleringsfonds Japanse economie kan aanjagen'

Auteur: Mark Hulstein

De Japanse economie heeft een stevige doorstart nodig. Nieuwe ministers moeten ervoor zorgen dat die economie weer in een groeispurt terechtkomt. Dat wil premier Abe.

Foto: ANP
Foto: ANP

Maar liefst 252 miljard euro aan stimuleringsgeld mag de ploeg over het land uitstrooien, om de derde economie van de wereld beter te laten draaien. Bij de recente verkiezingen trok Abe de winst naar zich toe, waarop hij een aanzienlijk deel van zijn ministersploeg verving, om het nieuwe beleid uit te voeren. Maar of het wat gaat uithalen is nog maar de vraag, zegt directeur Radboud Molijn van de Nederlands-Japanse handelsfederatie Dujat. 'Ik heb even zitten tellen en dit is volgens mij het 26e stimuleringspakket sinds 1992. En die economie op zich groeit niet veel.'

Maar, vervolgt  Molijn: 'tegelijkertijd vraag ik mij af of de krimp niet veel groter was geweest zónder die pakketten, met een afnemende bevolking. 'Het gaat wel helpen denk ik, maar de vraag is of het die grote ambities, namelijk 1,3 procent groei, gaat waarmaken', concludeert Molijn.

Gerelateerde artikelen