Economie3 aug '16 17:15

Negatieve gevolgen Brexit-stem steeds duidelijker zichtbaar

Auteur: Mark Hulstein

Langzaam maar zeker wordt steeds duidelijker wat de gevolgen van de Brexit voor de Britse economie zijn. En die zien er niet best uit.

Foto: Hollandse Hoogte/Guy Bell
Foto: Hollandse Hoogte/Guy Bell

Zo is het cijfer van de dienstensector de laagste in meer dan zes jaar. Die sector is belangrijk voor de bankensector in Londen. Ook de huizenprijzen gaan erg slecht sinds het referendum en staan anderhalf procent lager dan dezelfde maand vorig jaar. Die staan sinds de uitslag van het referendum eind juni onder druk. De overnamemarkt is slecht. En de valutastrategen denken dat de Pond verder zal dalen. Kortom: verre van rooskleurig.

Volgens Martijn Badir, onderzoekseconoom bij Rabobank. 'Alle cijfers laten zien dat de Britse economie een grote klap heeft gekregen', zegt hij. 'Alle data wijzen er op dat de Britse economie ook in het derde kwartaal zal gaan krimpen. Het klopt dat de eerste initiële gevolgen van de Brexit-stem zwaar zijn voor het Verenigd Koninkrijk.'

Nederland
Ook voor Nederland kan dit uiteraard gevolgen hebben. Na de VS en Duitsland is het Verenigd Koninkrijk namelijk de belangrijkste economie voor Nederland qua export. 'Het meest direct is het te merken in de exportsector. De exportgroei zal volgend jaar wat lager uitvallen want we zullen minder gaan exporteren naar het VK', weet de onderzoekseconoom.

Lichtpuntje: Het consumentenvertrouwen in Nederland is nog steeds positief. 'Voor de binnenlandse bestedingen verwachten we nog geen extreem groot effect. Het kan zijn dat het consumentenvertrouwen eronder te leiden gaat hebben als de onzekerheid voortduurt.' Maar volgens de laatste cijfers is dit dus nog positief.

Gerelateerde artikelen