Economie5 aug '16 11:19

'Fusiebedrijf Ziggo en Vodafone goede concurrent voor KPN'

Auteur: Wesley Schouwenaars

Ziggo’s moederbedrijf Liberty Global doet het op dit moment stukken beter dan een jaar terug. Het bedrijf heeft een enorm verlies weten om te buigen naar een flinke winst. Ook Ziggo zelf zet stappen in de goede richting.

Foto ANP
Foto ANP

Analist Tim Poulus van Telecompaper zegt dat het bedrijf nog steeds klanten en omzet verliest, maar dat er wel verbetering zichtbaar is. Dat komt volgens hem vooral door de bezettingsgraad. 'Ze sluiten zo’n beetje heel Nederland aan op de kabel. Het aantal huishoudens dat diensten afneemt is maar heel licht gekrompen'. Volgens de analist is die daling normaal. Ziggo verliest al jaren klanten aan KPN, vooral op de tv-markt. Poulus zegt dat het geruststellend is dat het verlies van Ziggo zo klein is geworden.

Concurrentie
Inmiddels is de fusie tussen Ziggo en Vodafone goedgekeurd. Poulus verwacht dat er een 'tweede KPN' komt: 'Ze zijn dan actief met vaste en mobiele aansluitingen en bedienen zowel de consumenten- als de zakelijke markt.' Het is nog onduidelijk hoe het nieuwe bedrijf er precies uit gaat zien. Wel staat volgens de analist vast dat het een goede concurrent voor KPN wordt.

Regulering
KPN moet van de toezichthouder tegen vaste prijzen concurrerende aanbieders toegang geven tot het eigen netwerk. 'Wie weet geldt dat straks ook wel voor Ziggo', zegt Poulus. De Autoriteit Consument en Markt heeft al gezegd de regulering opnieuw tegen het licht te gaan houden.

Poulus denkt niet dat KPN zich zorgen maakt over de komst van een sterkere concurrent. 'Ten eerste doet KPN gewoon zijn ding. Daarnaast is er weinig overlap tussen KPN en Vodafone en Ziggo.' De enige overlap die er volgens de analist wel is, is Vodafone Thuis. 'Maar die moeten ze voor de fusie verkopen.' Voor KPN is het als het om de regulering gaat überhaupt een win-winsituatie. 'Óf de regulering verdwijnt, óf ze worden net zo gereguleerd als KPN zelf', legt Poulus uit.

Consument
De consument hoeft volgens Poulus op korte termijn niet veel voordelen te verwachten van de fusie tussen Ziggo en Vodafone. Hij denkt dat de kostenvoordelen die uit de fusie komen eerst naar de moederbedrijven gaan. 'Dus geen lagere prijzen voor de consument, maar eerder een hogere dividenduitkering voor de aandeelhouder.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen