Economie11 aug '16 10:49Aangepast op 11 aug '16 11:42

Noodweer stuwt premies Achmea

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Verzekeraar Achmea gaat de premies voor schadeverzekeringen verhogen. Dat zegt ceo Willem van Duin op BNR. De hogere premies zijn een gevolg van de stijgende kosten die de verzekeraar maakt als gevolg van het noodweer.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

‘Dit soort extreme weersomstandigheden voert de schadelast zo ver op, dat wij premiemaatregelen door moeten voeren', laat Van Duin weten. ‘De klimaatontwikkelingen raken het schadeverzekeringsbedrijf.'

Achmea leed in de eerste zes maanden van dit jaar een verlies gemaakt van 24 miljoen euro. Noodweer in juni zorgde ervoor dat de verzekeraar veel geld moest uitkeren, terwijl ook de zorgkosten stegen. De totale schade als gevolg van het noodweer liep op tot 267 miljoen euro, 30.000 klanten deden als gevolg daarvan een beroep op de verzekeraar.

LTO Nederland-voorzitter Albert-Jan maat pleitte gisteren op BNR voor een deltaplan voor klimaatrisico's in de landbouw. 'Je kunt je afvragen of boeren en tuinders dit nog kunnen dragen.' In Nederland is de vergoeding bij schade door noodweer slechter geregeld dan in omliggende landen, meent Maat. In navolging van de kustgebieden, waar miljarden zijn uitgetrokken voor een deltaplan, is een deltaplan noodzakelijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen