Economie18 aug '16 09:27

Beleggers voor tientallen miljoenen de boot in

Auteur: Wesley Schouwenaars

Honderden particuliere beleggers in schepen van de Groningse rederij Feederlines kunnen fluiten naar hun investering. Dat schrijft het Financieele Dagblad. De beleggers deden voor tientallen miljoenen euro's mee aan zogenaamde scheeps-cv's, maar door de crisis pakte het verkeerd uit.

Foto HH/Peter Hilz
Foto HH/Peter Hilz

'Scheeps-cv's  zijn investeringsvehikels waarmee reders schepen kunnen financieren. Naast eigen vermogen en een hypothecaire lening van de bank wordt een deel van de aankoop van een schip bekostigd door particuliere investeerders', legt journalist Bas Knoop van het Financieele Dagblad uit.

Door die particuliere investering wordt de investeerder mede-eigenaar van een schip en gezien als ondernemer. Hij deelt in dat geval mee in de winst en het verlies van de scheeps-cv. In de prospectus van de scheeps-cv werd een rendement van 12,5 procent beloofd. Knoop: 'Dat was voor de crisis ook helemaal geen rare gedachte. Die rendementen zijn destijds ook uitgekeerd. Alleen toen vanaf 2008 de wereldhandel inzakte leidde dat tot fors lagere huurtarieven, overcapaciteit op de zeeën en daardoor kwamen veel scheeps-cv's in de financiële problemen'.

Problemen
Als gevolg die financiële problemen kregen beleggers geen rendement meer uitgekeerd. In sommige gevallen gingen cv's failliet of werd het schip verkocht tegen een veel lagere waarde dan de uitstaande hypotheekschuld.

'In 2012 hebben de beleggers een voorstel gekregen van de rederij om een soort herstructureringsfonds op te richten. Daarin zijn veertien schepen ondergebracht die op dat moment wankel stonden. De beleggers deden daarbij afstand van de helft van hun oorspronkelijke inleg, de andere helft werd omgezet in een lening tegen 2,5 procent rente', vertelt Knoop. De rederij wilde op die manier tijd kopen in de hoop dat de economie en de wereldhandel weer zou aantrekken. Nu blijkt dat het niet heeft geholpen en verkoop van de veertien schepen de enige optie is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen