Economie25 aug '16 08:22

Witteboordencrimineel wil liefdadigheidswerk blijven doen

Auteur: Jelle Maasbach

Jacob ‘Kobi’ Alexander, die man die wordt beschuldigd van het oplichten van beleggers, heeft schuld bekend. Alleen wil de man niet in Amerika blijven, maar verder met zijn liefdadigheidswerk in Afrika.

Foto: ANP
Foto: ANP

Alexander richtte in de jaren ’80 Comverse Technology op. Dat bedrijf stond aan de wieg van de voicemail en ontwikkelde spraakberichten. Het kreeg een notering aan de Amerikaanse Nasdaq en gold jarenlang als een lieveling op de beurs. Later bleek dat er sprake was van fraude, beleggers kregen verkeerde informatie en werden voorgelogen. De onderneming werd uiteindelijk van de beurs gehaald.

Nog vóór de officiële aanklacht vluchtte de topman naar Namibië. Sinds 2006 woont hij in het Afrikaanse land, maar is nu toch terug in de Verenigde Staten om schuld te bekennen. De aanklagers probeerden hem al tien jaar te vervolgen, maar Alexander weigerde. Eerder betaalde hij al wel 60 miljoen dollar terug aan zijn oude werkgever.

Alexander hoopt de Amerikaanse gevangenis te ontlopen en er met een financiële straf af te komen. Volgens zijn advocaat wil hij in Namibië blijven en zijn werk voor de plaatselijke bevolking voortzetten. Hij bouwde er de afgelopen jaren huizen voor de arme bevolking en opende voedselbanken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen