Economie29 aug '16 07:41Aangepast op 29 aug '16 11:43

'Onderhandelingen handelsverdrag TTIP zijn mislukt'

Auteur: Koos Tervooren

De onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag TTIP zijn mislukt, dat zegt de Duitse vicekanselier en minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel in een interview met ZDF.

Foto: ANP
Foto: ANP

De vicekanselier zegt dat er in drie jaar tijd nog over 'geen enkel hoofdstuk' uit het vrijhandelsverdrag overeenstemming is bereikt. Volgens politiek verslaggever Laurens Boven komt dat ook voornamelijk door Duitsland, 'dat zich niet wil onderwerpen aan de wensen van de Amerikanen'.

Het verdrag gaat om meer dan een handelsverdrag, zegt Boven. 'Het gaat om een gemeenschappelijke markt.' En dat gaat de Duitsers te ver.

In Nederland wordt er door de regering gematigder tegen het verdrag aangekeken. Volgens Boven wil minister Ploumen van Handel vooral een goed verdrag, in plaats van een snel verdrag.

Van tafel
Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid voor de SP, zegt tegen BNR dat TTIP met de uitspraak van de Duitse vicekanselier van tafel is. Dat is volgens hem maar goed ook: 'Dit TTIP verdrag is verkeerd. Het haalt de Europese standaarden omlaag.'

Volgens VVD-Kamerlid Fred Teeven is van stoppen geen sprake. 'Het is een enorm verdrag, laten we ons vooral niet opjagen.' Teeven is het echter eens met Gabriel dat Nederland zich niet moet onderwerpen aan de Amerikanen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen