Economie30 aug '16 11:31

Plofkraken steeds gevaarlijker voor omwonenden

Auteur: Judith Laanen

Criminelen gebruiken steeds vaker zware explosieven om een pinautomaat op te blazen. En dat levert gevaarlijke situaties op, zegt de politie.

Foto ANP
Foto ANP

Vaak gaat het om ongecontroleerde ontploffingen die niet alleen de geldautomaat beschadigen, maar ook schade kunnen toebrengen aan de gebouwen eromheen.

De criminelen gebruiken soms ook veel meer explosieven dan nodig zijn, en er kunnen explosieven achter blijven die op een later moment af kunnen gaan, zegt Marjolein Ruitenbeek, woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de Politie. 'Deze dadergroep is maar op één ding uit: op een voor hen relatief makkelijke manier aan geld komen. Dan hebben ze geen boodschap aan de veiligheid van de omgeving, omwonenden en hulpverleners ter plaatse.'

Vorige week maakte de Nederlandse Vereniging van Banken al bekend dat het aantal plofkraken dit jaar fors is toegenomen. In 2013 waren er nog meer dan 100 ram- en plofkraken, in 2014 daalde dit aantal naar 59. Vorig jaar steeg het aantal weer naar 89 en dit jaar tot een week geleden waren er al 55 ram- en plofkraken. 'Als die lijn zich voortzet, kom je aan het einde van het jaar weer tot een hoger aantal', zegt Ruitenbeek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen