Economie2 sep '16 10:14

Vrije dagen over? Geef ze weg!

Auteur: Karlijn Meinders

Veel bedrijven in Nederland kampen met bergen aan achterstallige vrije dagen die werknemers maar niet opnemen. En Unicef denkt hier nu de oplossing voor te hebben gevonden. Je kunt namelijk je vrije dagen doneren.

Foto: ANP
Foto: ANP

Madelon Cabooter van Unicef. 'Van de dagen die je kunt missen, kun je een dag doneren aan Unicef. Dat betekent dat het salaris van die dag, na aftrek van de belasting, bij ons terechtkomt.'

Vooral oude garde
Sinds 2012 mogen wettelijke vakantiedagen niet meer worden opgespaard. Toch zijn de stapels ongebruikte verlofdagen nog altijd groot. Deels omdat mensen soms al heel lang ergens werken en tot 2012 flink wat hebben opgebouwd, deels omdat extra verlofdagen die vanuit een bedrijf worden gegeven wel opgespaard mogen worden. De betreffende werknemers, die al heel lang in dienst en wat ouder zijn, hoeven ook niet zo nodig elk half jaar op reis.

Het weggeven van dagen zou dus een mooie oplossing zijn, als ze toch niet worden gebruikt. Al helemaal als je ergens werkt waar die dagen niet uitbetaald worden, zegt belastingadviseur Maarten kleine Kalvenhaar van Loyens & Loeff.

Belastingvoordeel
Doneren via de werkgever levert overigens geen extra voordelen op voor de werknemer, voegt hij daaraan toe. 'Je kunt je vakantiedagen net zo goed laten uitbetalen (als dat mogelijk is) en het bedrag dan doneren. In beide gevallen doe je een schenking en daar kun je dan weer een belastingaftrek voor claimen.' Voor werkgevers is het wel voordelig om op deze manier van de overtollige dagen af te komen. Zij moeten het geld voor vakantiedagen reserveren en dat kost geld.

Hoeveel vakantiedagen er precies op de plank liggen te verstoffen wordt nog uitgezocht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen