Economie3 sep '16 08:26

Rotterdamse haven wil innoveren in traditionele sector

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Minder consensus, meer doorpakken is de boodschap van Paul Smits. De financieel directeur van Havenbedrijf Rotterdam wil de haven innovatiever maken en wil met de Rotterdamse haven de slimste haven van Europa worden.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Daarvoor moeten de gevestigde belangen wijken. ‘Als je kijkt naar ons verleden, dan zou ik ons wel een acht geven’, zegt Smits over innovatie bij de luchthaven. ‘Maar in vergelijking met andere sectoren op het gebied van vernieuwing, zitten we eerder rond een vier. De havensector is wereldwijd en traditioneel. Er zijn grote belangen en grote gevestigde spelers, wat het moeilijk maakt om te vernieuwen.’

Toch denkt Smits dat de Rotterdamse haven het niet slecht doet in vergelijking met de concurrentie. ‘We doen het wereldwijd hartstikke goed, denk ik. Over het algemeen zijn we ook beter dan Singapore. Ze hebben daar bijvoorbeeld heel goede samenwerking met vier universiteiten. Wij hebben ook een samenwerkingsverband met de Erasmus Universiteit en de TU Delft. Het geld wat wij daar in hebben gestopt, is echter maar een fractie van wat Singapore investeert. Als het moet weten we elkaar te vinden, maar in bredere zin zou er meer samenwerking kunnen ontstaan', vindt Smits.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen